Hyperacusis? Hoormij·NVVS helpt je verder
Wat als je dagelijks wordt geconfronteerd met onaangenaam en onvermijdelijk geluid? Denk aan het roeren van een lepeltje in een kopje, het uitruimen van de vaatwasser, spelende kinderen, schoenen op het parket, geritsel van de krant of gekletter van stromend water. De ernst en mate van hyperacusis verschilt per persoon, en gaat vaak gepaard met tinnitus (oorsuizen) en soms met gehoorverlies.
Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, signaleert als wachttijden bij de audiologische centra oplopen, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven.
Ontspan
Hyperacusis leren toelaten en de aandacht ervoor loslaten is (voorlopig) de beste strategie om de last ervan te verminderen. Als je er net mee te maken krijgt dan lijkt dat misschien niet haalbaar. Daar heb je tijd voor nodig. Ontspannen, ademhalingsoefeningen, sporten; het is belangrijk om uit te vinden wat voor jou werkt. Zorg goed voor jezelf. Hier vind je een oefening.
Behandelingen
Ook zijn er behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. Dat kan vaak.
Hyperacusis en de (onduidelijke) stand van zaken
In het dagelijks leven zijn we bijna continu omgeven door geluid. Dat is meestal heel gewoon, we zijn er aan gewend, waardoor we er weinig of geen hinder van hebben. Maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen met een verhoogde gevoeligheid voor geluid - ook wel een verminderde tolerantie voor geluid genoemd – kunnen er zoveel last van hebben, dat ze ernstige beperkingen in hun functioneren ondervinden. Psycholoog drs. Arno Lieftink zet de laatste inzichten en ideeën op een rij.
Tips voor omgaan met hyperacusis
Samen sta je sterk(er) - in gesprek met anderen
Ontdek de kracht van (h)erkenning en ontmoet mensen in hetzelfde schuitje en met een vergelijkbare aandoening. Wissel informatie en adviezen uit. Of geef zelf tips. Veel bijeenkomsten vinden digitaal plaats (via Teams bijvoorbeeld). Houd de agenda in de gaten voor data waarop bijeenkomsten, gespreksgroepen en Webinars plaatsvinden.
Toegankelijkheid
- Deelname zonder het horen van geluid of gebruik van eigen stem is mogelijk.
- Geluid wordt gereguleerd en zoveel mogelijk beperkt.
- Geen (zoveel mogelijk beperkt) achtergrondgeluid en niet te veel beweging.
- Er zijn twee korte pauzes
Preventie
VeiligheidNL, hoorexperts en wij uiten al langer onze zorgen over het toenemende aantal jongeren met gehoorschade. In 2018 sloot (toenmalig staatssecretaris) Paul Blokhuis een convenant hierover. Daarin zijn afspraken gemaakt over onder meer een maximaal geluidsniveau van 103 decibel. Dat is wel mét oordoppen in! Maar dat weet niet iedereen. Hier kun je ze bestellen. Ook het structurele gebruik van headphones en Earpods kan leiden tot gehoorschade. Zet de volumebegrenzer aan op je telefoon. Probeer - waar mogelijk - gehoorschade te voorkomen.
Geef om mensen met hyperacusis
Als je te maken krijgt met hyperacusis kan dat je leven op z'n kop zetten. De oplossing ligt in preventie, betrouwbare voorlichting en onderzoek. Daarom zet Hoormij·NVVS alles op alles. Met jouw hulp kunnen wij hét verschil maken en ons werk voortzetten. Wil je ons helpen? Met jouw steun kan Hoormij·NVVS goede voorlichting geven, gesprekken tussen lotgenoten organiseren, onderzoek stimuleren en aan de bel trekken als dat nodig is. Bedankt!
Medische informatie
Op zoek naar een een hulpverlener?
Contact of meer informatie?
Wil je meer meer weten? Neem vrijblijvend contact op via hyperacusis@stichtinghoormij.nl