Uit eten met tinnitus en/of hyperacusis

Lunchen, dineren of iets vieren in een restaurant. Een gezellige activiteit om blij van te worden. Ook als je te maken hebt met tinnitus of hyperacusis wil je misschien wel gelijk ‘ja’ zeggen, maar heb je mogelijk ook vragen en gevoelens van onzekerheid. Hoe is de akoestiek? Kan je het volhouden? Is het haalbaar? Waar kun je het beste gaan zitten in een restaurant. Hier volgen een aantal tips.

Het is bekend dat veel restaurants slecht naar voren komen als het gaat om ruimte-akoestiek. Vaak is een normaal gesprek voeren bijna niet mogelijk, dat geldt eigenlijk voor iedereen. Als iemand al een beetje last heeft van gehoorverlies, tinnitus of gevoeligheid voor geluid wordt dit enorm versterkt. Voor hen is het daarom ook een extra uitdaging. Als je toch graag de wens hebt om deel te nemen aan het sociale leven, hoe doe je dat dan?

Praktische tips van geluidsexperts

 • Vraag bij het maken van een reservering naar een rustige plek.
 • Vraag naar de piekuren en vermijd deze.
 • Ga met je rug naar de muur zitten, zodat je met je gezicht het restaurant in kijkt als het een restaurant is met harde wanden (beton, steen, glas).
  > Je hebt minder last van weerkaatsing van geluid tegen de wand. Door weerkaatsing van geluid bij wanden krijg je vaak een hoger geluidsniveau.
  > Je kunt je gesprekspartner mogelijk beter verstaan, omdat je het directe geluid van je gesprekspartner beter kunt onderscheiden van het storende geluid.
  > Je kunt zien wat er om je heen gebeurt, waardoor (onverwachte) storende geluiden minder opvallen.
 • Ga met je rug naar het restaurant zitten, zodat je met je gezicht naar de muur kijkt als de wand geluidsabsorberend is (vilt, bekleding, stoffen, gordijnen).
  > Je hebt dan veel minder weerkaatsing van geluid, zodat je oorschelpen zelf afschermend werken voor het storende geluid vanuit de ruimte.
  > Je kunt je gesprekspartner beter verstaan, omdat het geluid van je gesprekspartner dan direct binnen komt en luider is ten opzichte van het geluid van de omgeving.
 • Houd rekening met de afstand tot je gesprekspartner: naast iemand zit je mogelijk iets dichterbij dan tegenover iemand.
 • Soms helpt het voor het verstaan in omgevingsgeluid om je gezichtsveld zo’n 20-30 graden naar links of rechts weg te draaien van je gesprekspartner.
 • Gun je oren af en toe wat rust door je even terug te trekken op een rustige plek in het restaurant of buiten. Een kleine pauze tussendoor kan helpen om het restaurantbezoek beter te vol te houden én er meer van te genieten.

Lees ook:

Publicatiedatum: 05 juli 2023