Medisch ABC

Selecteer een letter van A tot Z of zoek op een categorie en vind de definitie en uitleg die je zoekt!
v
ABI
Als de gehoorzenuwen beschadigd zijn is een CI (Cochleair Implantaat) niet mogelijk. Dit is vaak het geval bij patiënten met de aandoening Neurofibromatosis type II (NF2). In zulke gevallen kan een Auditory Brainstem Implant (ABI) gebruikt worden. Qua apparatuur is een ABI vrijwel gelijk aan een CI, maar de aansluiting vindt niet plaats op het slakkenhuis (cochlea) maar op de herstenstam.

Een CI-operatie kan tegenwoordig poliklinisch gedaan worden, maar bij een ABI-operatie komt hersenchirurgie kijken. De operatie en de opnametijd zullen dus vele malen langer zijn. Qua nazorg en revalidatie ligt een ABI gelijk aan een CI, al zullen de bereikte resultaten minder zijn en dient een patiënt zich hier goed bewust van te zijn.

Wereldwijd zijn er maar zo'n 1000 mensen geïmplanteerd met een ABI. Nederland zelf telt maar een handvol ABI-dragers.

Accu

Oplaadbare batterij die aan de processor wordt bevestigd.

AHO-toestel

Een hoortoestel dat u achter het oor draagt. Het geluid wordt via een slangetje en een oorstukje naar uw gehoorgang gebracht. Er zijn ‘achter het oor’-toestellen met en zonder open aanpassing. Bij een open aanpassing sluit het oorstukje de gehoorgang niet af.

Akoepedist

Assistent van kno-arts of audioloog, die zich bezig houdt met meting van het gehoor, hoortoestelaanpassing en gehoorrevalidatie. Vroeger ook wel in combinatie met logopedist: logo-akoepedist. Tegenwoordig audiologie assistent genoemd.

Akoestiek

Akoestiek betekent de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid.

FirstPrevPagina 1 van 9NextLast

Vind je antwoord in de vraagbaak!

Heb je een vraag?