Leven met het verlies van stilte

Leven met tinnitus is leven met een verlies van stilte. Voor wie een lichte vorm van tinnitus heeft is dit wellicht makkelijker dan voor iemand die zich steeds bewust is van een luid en indringend geluid dat het dagelijks leven verstoort. Voor iedereen die tinnitus heeft is het dan ook erg belangrijk om inzicht te krijgen in zoveel mogelijk factoren die een rol kunnen spelen bij de last die jij van je oorsuizen ondervindt.

Weet hoe het zit

De eerste stap naar gewenning en acceptatie is informatie zoeken over tinnitus. Iets wat je dit lezende al doet. Weten hoe het zit kan je helpen om het oorsuizen te accepteren. Duidelijkheid en begrip krijgen van jouw gehooraandoening kan je helpen om zo goed mogelijk met het oorsuizen om te gaan. Hiervoor kun je ook literatuur over tinnitus raadplegen.

Oh, doe jij dat zo?

Een tweede stap is na te gaan wat de ervaringen van anderen zijn met tinnitus. Je kunt een bijeenkomst over tinnitus bezoeken waar je uitgebreid informatie krijgt en vragen kunt stellen over wat tinnitus voor gevolgen heeft en hoe je ermee kunt omgaan.

Zoek hulp en advies

Na de diagnose en het advies van de kno-arts, staan diverse instanties voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren over hoe je het beste kunt omgaan met jouw tinnitus. Trainingen om te leren omgaan met tinnitus kunnen behulpzaam zijn, net als tinnitustherapie. Uit onderzoek blijkt dat een geïntegreerde aanpak van counseling en geluidsverrijking het beste zou werken. Psychologische hulp kan uitkomst bieden, vooral als je er zelf niet (meer) uitkomt. Ontspanningstrainingen maken dikwijls onderdeel uit van de training.

Denk positief

De last die je van tinnitus ervaart, wordt niet enkel bepaald door de vormen en gradaties. Ook de manier waarop je met tinnitus omgaat is daarop van invloed. Hoe drukker je je maakt en hoe groter de frustratie, hoe erger de klachten worden. Heb je een positieve blik op zaken, dan heeft dit zijn weerslag op de last die je van tinnitus ervaart. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. 
De ervaring leert dat tinnitus, net als bij andere lichamelijke klachten, wordt beleefd vanuit een voortdurende wisselwerking van lichaam en geest. Heb je problemen op andere levensterreinen? Dan is de kans groot dat je tinnitus verergert. Onverwerkte problemen, stress, problemen in werk, relatie of gezin: het is allemaal van invloed en kan de negatieve beleving van tinnitus versterken.

Zoek afleiding en ontspanning

Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaakt extra druk in het binnenoor, waardoor de tinnitus-klachten verergeren. Probeer je dus niet al te druk te maken, zoek afleiding en probeer je te ontspannen. Diverse ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.

Bekijk de video Peter van der Ende over tinnitus.
Bekijk hier het overzicht van hulpverleners

Kijk in onze Vraagbaak voor antwoorden op veelgestelde vragen over tinnitus

Heb je een vraag over tinnitus?
Meer lezen Soms kan het helpen de ervaringen van je af te schrijven. Veel mensen doen dit in de vorm van een weblog; een soort online dagboek. Klik hier voor een overzicht van interessante weblogs over allerlei ‘hoorzaken’.

Joost Treebusch van de Stichting Hoormij-Commissie Tinnitus en Hyperacusis schreef over zijn leven met tinnitus diverse boeken. Deze zijn hier te bestellen.