Nieuwe behandeling hyperacusis bij Pento

Het in- of uitruimen van de vaatwasser, hoog en schel stemgeluid of (te) harde muziek in winkels. Wat als elk geluid teveel is? Dan is er mogelijk sprake van hyperacusis of overgevoeligheid van geluid. Pento heeft een nieuwe behandeling ontwikkeld voor mensen met overgevoeligheidsklachten voor alledaagse geluiden.

Pento Audiologisch Centrum heeft voor mensen met deze klachten een overgevoeligheidsbehandeling (OGB) ontwikkeld.Tijdens deze behandeling worden de heftige reacties die cliënten ervaren bij bepaalde geluiden afgebouwd door het volgen van exposuretherapie gecombineerd met methoden uit de cognitieve gedragstherapie. Een artikel over deze behandeling is nu verschenen op VHZ-online

Hoortoestellen en overgevoeligheid voor geluid

Bij cliënten met gehoorverlies en overgevoeligheidsklachten gaat het dragen van hoortoestellen niet altijd goed. Dit komt doordat ook hinderlijke geluiden worden versterkt. Als de hoortoestellen niet (veel) gedragen worden, moet deze groep slechthorende cliënten extra inspanning leveren voor alledaagse communicatie. Dit zorgt ervoor dat mensen minder energie overhouden aan het einde van de dag, wat de overgevoeligheidsklachten versterkt. De tips en adviezen om deze negatieve spiraal te doorbreken waren niet altijd voldoende. Dit is de aanleiding geweest voor de ontwikkeling van de overgevoeligheidsbehandeling (OGB) van Pento.

Alleen te maken met hyperacusis?

Nadat de OGB was begonnen bij cliënten met gehoorverlies, bleek de methode ook effectief te zijn bij cliënten zonder gehoorverlies. Daarom wordt de behandeling momenteel aangeboden aan alle volwassen cliënten die hinder ervaren van bepaalde geluiden, zowel met als zonder gehoorverlies.

Waar kun je de behandeling volgen?

Cliënten met hulpvragen rondom overgevoeligheid voor geluiden kunnen momenteel worden doorverwezen naar de Pento Audiologische Centra in Zwolle en Hengelo en in de loop van 2022 worden hier meer Pento-locaties aan toegevoegd. Wil je meer informatie over deze behandeling? Overleg met je behandelend arts of stuur een e-mail naar info@pento.nl.

Meer weten?: Kijk op VHZ Online voor meer informatie.

Lees ook:

Publicatiedatum: 01 april 2022