Brughoektumor

Een brughoektumor is een goedaardig gezwel dat uitgaat van de zenuwschede om de gehoor- en evenwichtszenuw. De druk op de zenuw door de tumor veroorzaakt gehoorverlies en evenwichtsproblemen, dat kan zowel vertigo zijn als bewegingsonzekerheid. 

Naar schatting wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 320 patiënten (20 per miljoen inwoners) voor het eerst de diagnose brughoektumor gesteld. Een brughoektumor ontstaat meestal in de inwendige gehoorgang en groeit dan langzaam verder door de inwendige gehoorgang in de richting van de hersenstam en de kleine hersenen. De hoek tussen de hersenstam en de kleine hersenen wordt wel de ‘brughoek’ genoemd, vandaar de naam ‘brughoektumor’.

Geen hersentumor

Hoewel de brughoektumor zich in de schedel bevindt kan deze tumor niet beschouwd worden als of vergeleken worden met een hersentumor. Met het begrip hersentumor wordt gewoonlijk iets geheel anders aangeduid. Het weefsel van een brughoektumor bestaat niet, zoals bij een hersentumor, uit kwaadaardige cellen en een brughoektumor zaait ook niet uit. De tumor is in zichzelf niet kwaadaardig (in de zin van agressief uitzaaiend) maar zit wel een op een plaats die, als zo’n tumor groeit, tot nieuwe problemen kan leiden. De omschrijving ‘goedaardig’ is in dat opzicht in sommige situaties te ‘lief’. Maar het hangt sterk af per persoon hoe ernstig de gevolgen van de tumor zijn.

KNO-patiënteninformatie

De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied plaatst voorlichtingsmateriaal op haar website. De voorlichtingspagina’s zijn ingedeeld in keel, neus, oor, duizeligheid, hoofd-hals, strottenhoofd en overig. Hier vind je - onder meer - informatie over een brughoektumor.

Klachten, diagnose, behandeling, medisch abc

Er is géén verband tussen de ernst van de symptomen en de grootte en/of groeisnelheid van de brughoektumor. Zo is het mogelijk dat een kleine brughoektumor veel en een grote brughoektumor niet of nauwelijks klachten geeft. Een vermindering van klachten wil niet zeggen dat de groei is gestopt of gestabiliseerd. Informatie over soorten klachten, het stellen van een diagnose en de mogelijkheden op het gebied van behandeling vind je op de pagina met informatie over omgaan met een brughoektumor. Ook vind je hier uitleg over medische termen met betrekking tot een brughoektumor.

Ervaringsverhalen