Plotselinge (draai)duizeligheid

Je hebt het gevoel dat de wereld om je heen draait of het idee dat je zelf rondtolt. Je kunt daarbij last hebben van angst, transpireren, misselijkheid en braken. Of klachten hebben zoals minder horen, oorsuizen of hoofdpijn. In dat geval ligt de afwijking vaak in de evenwichtsorganen. 

Acute Vestibulaire Syndromen

Er is sprake van continue draaiduizeligheid en onbalans, die dagen of weken kunnen aanhouden. De klachten ontstaan plotseling. Meestal is er sprake van een éénmalige oorzaak, zoals een infectie, een ongeval of een bloeding. Het herstel kan met ups en downs verlopen. 

Belangrijkste oorzaken

  • Acute uitval van het evenwichtsorgaan (Neuritis vestibularis) en Labyrinthitis
  • Duizelig na hersenletsel
  • Duizelig na ziekte of ongeval

SO Stoned helpt bij het stellen van de juiste diagnose

Door het nauwkeurig omschrijven van je evenwichtsklachten aan de hand van deze vragenlijst kun je jezelf en je (huis)arts helpen om sneller tot een correcte diagnose te komen. Neem dit overzicht van je klachten mee als je je (huis)arts bezoekt. De eerste letters van de kopjes vormen de woorden So Stoned.

Lotgenotencontact

Voor lotgenotencontact verwijzen wij naar drie onafhankelijke besloten Facebookgroepen: Leven met Ménière, Evenwichtsstoornis en Eerlijk over Evenwicht. In 2020 is een Facebookgroep gestart van mensen met het Mal de Débarquement Syndroom onder die naam. 

KNO-patiënteninformatie

De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied plaatst voorlichtingsmateriaal op haar website. De voorlichtingspagina’s zijn ingedeeld in keel, neus, oor, duizeligheid, hoofd-hals, strottenhoofd en overig. Hier vind je - onder meer - algemene informatie over duizeligheid.

Meer informatie

Voor vragen, meer (medische) informatie en contact kun je een bericht sturen naar evenwicht@stichtinghoormij.nl