Auto-immuunbinnenooraandoening (AIED)

Auto-immuunbinnenooraandoening, ook wel AIED genoemd, is een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam cellen van het binnenoor begint aan te vallen. De ziekte kan symptomen veroorzaken zoals duizeligheid, gehoorverlies en tinnitus.

Symptomen van auto-immuunziekten binnen het oor gaan vaak snel van start en verergeren veelal binnen drie maanden. In de loop van enkele weken of maanden verliest de patiënt in beide oren een gedeeltelijk of volledig gehoor. Naast gehoorverlies kan iemand met AIED ook last hebben van duizeligheid, oorsuizen, tinnitus, duizeligheid en evenwichtsverlies en een vol gevoel in een of beide oren.

Auto-Immuunziekte

Het is een auto-immuunziekte is, waarbij het immuunsysteem op een abnormale manier wordt geactiveerd. In dit geval reageert het immuunsysteem op bepaalde cellen in het lichaam alsof ze organismen binnendringen, zoals bacteriën of virussen. Als auto-immuun binnenoorziekte wordt geactiveerd, vallen cellen en antilichamen van het immuunsysteem bepaalde eiwitten aan die aanwezig zijn in cellen van het binnenoor, doden cellen en vernietigen uiteindelijk de gehoorfunctie. Het diagnosticeren van AIED is vaak moeilijk, omdat de symptomen niet zo specifiek zijn. Auto-immuunziekte binnenoor wordt vaak verward met otitis media, een meer voorkomende en minder ernstige binnenoorontsteking die wordt behandeld met antibiotica. In veel gevallen wordt een juiste diagnose van AIED alleen gesteld als de ziekte beide oren begint te beïnvloeden. 

Behandeling

Zoals met veel andere soorten auto-immuunziekten, is de primaire behandeling van auto-immuunziekten binnen het oor corticosteroïde medicatie. Steroïden worden voorgeschreven omdat ze een immunosuppressief effect hebben, wat betekent dat ze het immuunsysteem onderdrukken, zodat het binnenoor niet langer wordt bedreigd. Het probleem met behandeling met steroïden is echter dat het niet-specifiek is. Steroïden helpen AIED te behandelen door de aanval van het immuunsysteem op het binnenoor te onderdrukken, maar steroïden onderdrukken ook het hele immuunsysteem, waardoor de patiënt kwetsbaarder wordt voor infecties. Er is vaak wel een goede reactie op immuunsuppressieve behandeling - zoals met het medicijn prednison-. En het komt vaak voor bij mensen die al een een autoimmuunaandoening hebben. Hierbij vormt het lichaam antistoffen tegen eigen weefsels. Denk aan rheumatoide arthritis of colitis ulcerosa.

KNO-patiënteninformatie

De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied plaatst voorlichtingsmateriaal op haar website. De voorlichtingspagina’s zijn ingedeeld in keel, neus, oor, duizeligheid, hoofd-hals, strottenhoofd en overig. Hier vind je - onder meer - algemene informatie over duizeligheid.