Wat is cholesteatoom?

Cholesteatoom wordt omschreven als een goedaardige tumor, een chronische middenoorontsteking of een parelgezwel. De huidschilfers worden niet meer (zoals normaal) via de uitwendige gehoorgang afgevoerd. Bijna altijd is dit het gevolg van een slecht werkende buis van Eustachius, waardoor het middenoor niet goed belucht wordt. Een chronisch ‘vacuüm’ ontstaat met een ingetrokken trommelvlies dat op de zwakste plaats een soort zakje vormt. Huidcellen hopen zich op in het zakje, dat zich vergroot .

Cholesteatoom is de meest aggressieve vorm van chronische middenoorontsteking. Hoewel er ook een zeldzame aangeboren vorm bestaat, krijgt ontwikkelt cholesteatoom zich vaak tijdens de kinderjaren, maar ook op volwassen leeftijd komt het voor. Normaliter vernieuwt de huid van de gehoorgang zich constant . Een ingenieus zelfreinigend mechanisme, waarbij de dode huidresten afgevoerd worden naar de ingang van de gehoorgang en dan met het droge oorsmeer verdwijnen. Cholesteatoom begint met een beperkte intrekking van het trommelvlies naar binnen toe. Een slecht werkende buis van Eustachius is de vermoedelijke oorzaak van die intrekking, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen. Zodra die intrekking van het trommelvlies te diep wordt, verliest de huid haar zelfreinigend vermogen en beginnen zich dode huidresten op te stapelen in het middenoor. Dit gaat gepaard met ontsteking van het omliggende weefsel noem je cholesteatoom.

Stadia

De ontstekingscellen produceren schadelijke stoffen die de structuren van het middenoor beschadigen. Door de druk van de groeiende 'zak' beschadigen ook de gehoorbeentjes en ontstaat gehoorverlies. Dit noem je geleidingsgehoorverlies. In een later stadium kan de harde, benige wand van het slakkenhuis worden afgebroken, waardoor de inhoud van het slakkenhuis kan ontsteken. Hierdoor kunnen de structuren van de slakkenhuis (de zintuigcellen of haarcellen) beschadigen wat dan leidt tot gehoorverlies van het binnenoor (sensorieel gehoorverlies) en tot aantasting van het evenwichtsorgaan (duizeligheid en balansverlies). Als het cholesteatoom niet op tijd operatief verwijderd wordt, is er kans dat de gelaatszenuw - die de beweeglijkheid (mimiek) van het gezicht bestuurt - aangetast wordt. Er ontstaat dan een gezichtsverlamming.

In een eindstadium kan een onbehandeld cholesteatoom het dak van het middenoor vernielen en doorgroeien naar de schedelpan en de hersenen, wat kan leiden tot zeer ernstige complicaties zoals hersenvliesontsteking, hersenontsteking en hersenabces. Hoewel deze ernstige complicaties nog vaak voorkomen in arme landen, zijn ze in de rijke landen zeldzaam geworden door een betere gezondheidszorg en door behandeling van cholesteatoom in een vroeger stadium.

Top 3 van klachten 

De top 3 van klachten vóór een cholesteatoom-operatie zijn:

  • gehoorverlies
  • loopoor 
  • gevoel van druk op het oor. 

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de commissie cholesteatoom via cholesteatoom@stichtinghoormij.nl

Ervaringsverhalen

KNO - informatie cholesteatoom