Gevolgen van slechthorendheid
Slechthorendheid betekent meer dan het minder goed kunnen horen van geluid. Gehoorverlies heeft gevolgen voor het sociale leven, het gevoel van veiligheid en de prestaties op de werkvloer.
Schaamte
Word ik oud? Takel ik af? Wanneer je het gehoorverlies nog maar net hebt opgemerkt, is het accepteren van de ‘falende oren’ een proces dat jaren kan duren. Niet zelden zijn mensen geneigd om de gehoorklachten in eerste instantie te ontkennen. Sommige mensen schamen zich voor het hoortoestel dat, net als een leesbril, dikwijls wordt geassocieerd met ouderdom.
Onzeker gevoel
Slechter horen kan je onzeker maken Met name voor wie zwaar gehoorverlies heeft is een gesprek voeren vaak een kunst van gemiste woorden raden. Dat maakt onzeker en in sommige gevallen ook achterdochtig. Sociale aangelegenheden zijn plotseling minder leuk.
Minder energie
Bij elk gesprek dat je voert staan uw oren gespitst. Je bent volop geconcentreerd om de ander te kunnen verstaan. Hoe meer je probeert te horen, hoe meer energie je gebruikt. De bovengemiddelde inspanning die je overdag levert kan ervoor zorgen dat je ’s avonds eerder moe bent. Met als gevolg dat je je meer terugtrekt uit het sociale leven.
Onbegrip
'Zet je televisie eens wat zachter!', 'waarom deed je de deur niet open? Hoorde je de bel soms niet?' en 'waarom heb je afgezegd voor mijn verjaardag?'. Slechthorend ben je niet alleen: ook jouw omgeving wordt ermee geconfronteerd. Het kan voorkomen dat je partner, familie, vrienden en kennissen soms vergeten om rekening met je hoorbeperking te houden. Maak je gehoorklachten bespreekbaar, dat is vaak de beste oplossing.
Neerslachtigheid
Voor zwaar slechthorenden - die zelfs met een gehoorapparaat moeite hebben om te horen - is het accepteren van het gehoorverlies een lastig proces. Soms zelfs dermate dat het kan leiden tot depressieve of neerslachtige gevoelens. Professionele biedt uitkomst. Net als erover praten met lotgenoten, andere mensen met slechthorendheid.