Ondersteun anderen in de zoektocht naar een goed hoortoestel

Ben jij inmiddels een ervaren hoortoestelgebruiker en ken je mensen die nog aarzelen voor ze ook die stap zetten? Help ze dan met jouw kennis en ervaring. Hoormij∙NVVS helpt je om jouw kennis en ervaringsdeskundigheid goed in te zetten.

Waarom is jouw ervaring nodig?

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen zo slechthorend dat ze een hoortoestel nodig hebben. Maar slechts 800.00 mensen dragen ook echt een hoortoestel. Dit betekent dat rond een half miljoen mensen aarzelen: zij wachten gemiddeld 7 tot 10 jaar met de aanschaf van een hoortoestel. Dit kan grote gevolgen hebben, denk aan vermoeidheid en concentratieverlies en daardoor uitval uit werk, onveiligheid in het verkeer, isolement, niet meer mee kunnen doen in de samenleving en gevoelens van eenzaamheid en frustratie.

Ingewikkeld

Daarnaast weten veel mensen niet welke hulpmiddelen er allemaal zijn. Ook is het systeem van vergoedingen niet altijd even duidelijk en zijn de reclames die ‘gratis hoortoestellen’ beloven voor veel mensen verwarrend.

Wat kun je doen?

Wie slechthorend is, goed voorbereid de stap naar de audicien heeft gezet en nu positieve ervaring heeft met een hoortoestel kan anderen helpen. Hoe? Door de eigen kennis en ervaring in te zetten voor mensen die nog niet zo ver zijn. Je kunt helpen bij de voorbereiding op het eerste bezoek aan de audicien, je eigen kennis en ervaring delen en - als dat nodig is - meegaan naar de audicien: twee horen meer dan één.

Wat heb je nodig?

Naast jouw eigen kennis en ervaring kun je gebruik maken van een checklist. Hierin staan een aantal do’s en dont’s beschreven. Ook laten we zien waar je extra informatie kunt vinden. Zo werken we samen om anderen de drempel over te helpen naar een goed hoortoestel.

Interesse om een ander te ondersteunen?

Lees ook: