Duizelig na hersenletsel
Na een hersenbloeding of- infarct (cerebrovasculair accident = CVA) in het gebied van de kleine hersenen of de hersenstam kunnen mensen last van draaiduizeligheid krijgen, vaak bij bewegen. Gehoorverlies hoort hier niet bij. Na een CVA elders in de hersenen kan de verwerking van informatie verstoord zijn en duizeligheid opleveren. Vaak in de vorm van bewegingsonzekerheid.
Evenwichtsproblemen kunnen je ervan weerhouden om simpele dagelijkse dingen te doen uit angst om te vallen of te struikelen. Daardoor kan je spierkracht afnemen en ben je kwetsbaar, juist omdat je bewegen vermijdt. Dit kan leiden tot frustratie en gevoelens van somberheid of zelfs een depressie.
Gevolgen evenwichtsproblemen na hersenletsel
Struikelen, licht in het hoofd, duizelig en vallen zijn gevolgen van problemen met het evenwichtsorgaan. Een evenwichtsprobleem ontstaat als je moeite hebt om een stabiele en rechte houding aan te houden. Je kunt grofweg twee soorten onderscheiden:
het vermogen om in evenwicht te blijven als je niet in beweging bent
het vermogen om in evenwicht te blijven terwijl je je verplaatst of als je meerdere dingen tegelijk doet. Zoals; wandelen en je hoofd draaien om met iemand te praten of je voortbewegen als er weinig licht is.
Behandeling - Hersenz
Mensen die een beroerte of ongeval hebben gehad komen vaak in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum terecht. Als ze daar klaar zijn, gaan ze naar huis en daar begint het pas. Ze lopen vast op hun werk of in hun relatie, kunnen minder met hun lichaam of hun hoofd, zijn sneller vermoeid, overprikkeld, ontremd, vergeten veel of raken de weg kwijt. Hersenz leert mensen met hersenletsel om te gaan met alle veranderingen. Want mensen die zoiets ingrijpend is overkomen, verdienen de beste zorg. Hersenz is een behandelprogramma voor mensen die in hun dagelijks leven problemen ondervinden door hun hersenletsel en die willen leren omgaan met de gevolgen van hun letsel. Het Hersenz behandelprogramma wordt geboden door ervaren specialisten en gegeven door dertien zorgorganisaties in Nederland.
KNO-patiënteninformatie
De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied plaatst voorlichtingsmateriaal op haar website. De voorlichtingspagina’s zijn ingedeeld in keel, neus, oor, duizeligheid, hoofd-hals, strottenhoofd en overig. Hier vind je - onder meer -
algemene informatie over duizeligheid.
Lees ook: