Diagnose

Om de oorzaak te achterhalen van je tinnitus, kun je terecht bij een kno-arts voor een diagnose.

De diagnose wordt veelal door de volgende onderzoeken bepaald:

Lichamelijk onderzoek

De huisarts kijkt mogelijk in je oren met een microscoop om te zien wat de stand is van het trommelvlies. Mogelijk zit er vocht achter of zorgt een oorprop in het uitwendige oor voor problemen. Door de oren uit te spuiten/zuigen is wellicht een oplossing mogelijk. Om te bezien of de oorzaak van tinnitus buiten het oor ligt, onderzoekt de kno-arts je neus, keel en hals.

Een uitgebreide gehoortest

Een uitgebreid gehooronderzoek maakt onderdeel uit van de diagnose en is bedoeld om te kijken of je naast tinnitus ook gehoorverlies hebt en in welke mate.

Bloedonderzoek

Een oriënterend bloedonderzoek kan ook voor duidelijkheid zorgen. Soms is tinnitus namelijk een bijverschijnsel van een andere, goed te genezen, ziekte.Ook kan je bloeddruk worden gemeten. Een erg lage bloeddruk (bloedarmoede) of erg hoge bloeddruk (stress) kan tinnitusklachten veroorzaken.

Beeldonderzoek

Een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan kan duidelijkheid geven over het rotsbeen, waarin het gehoororgaan ligt en de kaakholte en kaakgewrichten. Daar kan namelijk de oorzaak liggen. Scanonderzoek kan eventueel een brughoektumor aantonen.

Hersenstamonderzoek

Hersenstamonderzoek betekent een meting van de elektrische spanning in de hersenen op het moment dat je de tinnitustoon ervaart. Dit onderzoek wordt heel sporadisch uitgevoerd in verband met tinnitus.

Wat moet je doen als je last hebt van oorsuizen? En wie helpt je verder?

Download het overzicht van hulpverleners