Of je nu slechthorend bent geboren of op latere leeftijd slechthorend bent geworden, bij Hoormij∙NVVS zetten we ons in voor jou. Heb je een slechthorend kind? Dan verwijzen we je naar FOSS/FODOK. Zij hebben specifieke informatie en ondersteuning voor jou, bijvoorbeeld over onderwijs.
Ook helpen we je op weg met informatie over (aanvullende) hoorhulpmiddelen en toegankelijkheid.
Tinnitus. Het bestaat alleen in joúw hoofd. Het houdt je gevangen. 24/7.
De Ziekte van Ménière of een andere evenwichtsaandoening zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven volledig ontwrichten. Mensen met Ménière hebben een combinatie van drie klachten veroorzaakt door problemen in het binnenoor:
* aanvallen van draaiduizeligheid - > 2x langer dan 20 minuten* gehoorverlies* tinnitus (oorsuizen).
De diagnose ‘Ménière’ was vaak een vergaarbak voor onverklaarde klachten van draaiduizeligheidsaanvallen, slechthorendheid en oorsuizen. Nieuwe inzichten kunnen leiden tot een andere diagnose.
Naast ‘achter het oor’ en ‘in het oor’ hoortoestellen kan een kunstmatig gehoor in de vorm van een implantaat een uitkomst zijn voor mensen die niet of nauwelijks horen. Zo behoort een botverankerd hoorsysteem (BCD) tot de mogelijkheden. Het BCD is opgebouwd uit drie onderdelen: het implantaat (titaniumschroef), het abutment (verbinding tussen implantaat en hoortoestel) en het hoortoestel (het BCD zelf). Het uitwendige hoortoestel vangt geluid op en zet dit om in trillingen. Een titanium implantaat leidt deze trillingen via een koppelstuk, dat in het bot van de schedel is verankerd, naar het binnenoor. Deze overbrenging van geluid heet beengeleiding. De gehoorgang, het trommelvlies en de gehoorbeentjes worden niet gebruikt voor de geleiding van het geluid.
Hoormij.NVVS heeft verschillende professionals en ervaringsdeskundigen geïnterviewd over tinnitus. Antwoord op de meest gestelde vragen vind je hier.
Peter van der Ende werd 13 jaar geleden geconfronteerd met een flink gehoorverlies en een hevige tinnitus, wat het lesgeven voor hem onmogelijk maakte. Gelukkig kan hij nog een heleboel dingen wel en is hij dankzij goede begeleiding weer volop actief in zijn werk en hobby’s.
Meer weten? Neem contact op met de Commissie Tinnitus en Hyperacusis via tinnitus@stichtinghoormij.nl.