Tinnitus? Hoormij·NVVS helpt je verder
Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot de ruisende zee en hele blazersensembles. Ruim 1 tot 2 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar er is nog geen remedie. Wat helpt je als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Hoe leer er mee omgaan? Wat kan wel? Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, signaleert als wachttijden bij de audiologische centra oplopen, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven.
De Week van Oorsuizen vindt plaats van 5 t/m 11 februari 2024.
Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Hoormij·NVVS toont portretten van mensen met oorsuizen, gemaakt door John Arkes. Een natte vinger die over een glas wrijft, dat is wat John zelf continu hoort. De beelden zijn indrukwekkend. Ook kinderen kunnen ermee te maken krijgen. Jasper, destijds een mannetje van tien, heeft in zijn handen een angstaanjagend beeld van een demon. ‘Doe maar zo eng mogelijk’ had hij tegen John gezegd. Het geluid dat hij constant hoort, maakte hem bang. Inmiddels weet hij door goede uitleg (psycho-educatie) dat tinnitus een signaal is dat doet alsof er geluid is, maar het is geen echt geluid. Hij weet nu dat hij er niets mee hoeft en het gaat goed met hem.
Ontspan
Tinnitus leren toelaten en de aandacht ervoor loslaten is (voorlopig) de beste strategie om de last ervan te verminderen. Als je er net mee te maken krijgt dan lijkt dat misschien niet haalbaar. Daar heb je tijd voor nodig. Ontspannen, ademhalingsoefeningen, sporten; het is belangrijk om uit te vinden wat voor jou werkt. Zorg goed voor jezelf. Ook zijn er behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. Dat kan vaak. Ben je in paniek? Deze tips kunnen je helpen. Of kan je niet slapen? Misschien heb je iets aan deze tien tips?
Samen sta je sterk(er) - in gesprek met anderen
Ontdek de kracht van (h)erkenning en ontmoet mensen in hetzelfde schuitje en met een vergelijkbare aandoening. Wissel informatie en adviezen uit. Of geef zelf tips. Veel bijeenkomsten vinden digitaal plaats (via Teams bijvoorbeeld). Houd
de agenda in de gaten voor data waarop bijeenkomsten, gespreksgroepen en Webinars plaatsvinden.
Leg uit wat je hoort
Begrip uit je omgeving is belangrijk. Hoe leg je uit aan anderen hoe belastend het is? Maak bijvoorbeeld gebruik van
de geluidsfile ‘Tinnitus geen gehoor’. Hierop staan ruim 150 tinnitusgeluiden.
Tinnitus, een oplossing is er wél.
Die stelling heeft Hoormij∙NVVS voorgelegd aan ervaringsdeskundigen en (zorg)professionals. Waarom? Om inzicht te geven in de mogelijkheden als je te maken krijgt met deze - niet te genezen - aandoening. Ruim 95% van de mensen leert ermee leven. Dat geeft moed. Want we begrijpen hoe groot de invloed kan zijn op je leven. Sommigen gaan uit wanhoop zelfs in het buitenland op zoek naar een oplossing. Dit terwijl er behandelopties zijn, die bewezen effectief en voorhanden zijn. Bekijk welke oplossing voor tinnitus zij voorstellen.
Preventie
VeiligheidNL, hoorexperts en wij uiten al langer onze zorgen over het toenemende aantal jongeren met gehoorschade. In 2018 sloot (toenmalig staatssecretaris) Paul Blokhuis een convenant hierover. Daarin zijn afspraken gemaakt over onder meer een maximaal geluidsniveau van 103 decibel. Dat is wel mét oordoppen in! Maar dat weet niet iedereen. Hier kun je ze bestellen. Ook het structurele gebruik van headphones en Earpods kan leiden tot gehoorschade. Zet de volumebegrenzer aan op je telefoon. Probeer - waar mogelijk - gehoorschade te voorkomen.
Hoormij·NVVS zet alles op alles. Kom ook in actie!
Als je te maken krijgt met tinnitus (oorsuizen) kan dat je leven op z'n kop zetten. De oplossing ligt in preventie, betrouwbare voorlichting en onderzoek. Daarom zet Hoormij·NVVS alles op alles. Met jouw hulp kunnen wij hét verschil maken en ons werk voortzetten. Wil je ons helpen? Met jouw éénmalige donatie van 5 euro kan Hoormij·NVVS goede voorlichting geven, gesprekken tussen lotgenoten organiseren, onderzoek stimuleren en aan de bel trekken als dat nodig is. Bedankt!
Eerste hulp bij oorsuizen
Het boek van Olav Wagenaar: Eerste hulp bij oorsuizen vinden veel tinnituspatiënten een aanrader.
Wist je dat?
- Tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere geluiden kunnen zijn?
- Er geen operatie of behandeling is waarmee de tinnitus verdwijnt?
- Je wél kunt leren omgaan met tinnitus en hier behandelingen voor zijn?
- Mensen met tinnitus sneller moe, angstig en overprikkeld zijn of last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid?
- Begrip van familie, vrienden en collega's helpt?
- Zo’n 20% van de jongeren in Nederland last heeft van tinnitus? Dit vaak komt door luisteren naar harde muziek of uitgaan?
- Tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben?
Medische informatie
De Patiëntentool biedt informatie over de KNO-richtlijn tinnitus in voor leken duidelijke taal. Ook voor huisartsen, waar de meeste mensen met tinnitus het eerst terechtkomen, heeft Hoormij·NVVS een leidraad ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden. Op zoek naar een een hulpverlener? Bekijk het overzicht hulpverleners tinnitus. Ook Brai3n kan mensen met tinnitus verder helpen.
Initiatief uit Groot-Brittannië
Jaarlijks vindt in Groot-Brittannië de Tinnitus Awareness Week plaats. Hoormij·NVVS biedt hier met de Week van het Oorsuizen een Nederlandse variant.
Contact of meer informatie?
Wil je meer meer weten? Neem vrijblijvend contact op via tinnitus@stichtinghoormij.nl.