Horen en verstaan

Horen doe je met je… oren. Verstaan doe je met je brein: dat zet klanken om in woorden.

Wat is geluid?

Geluid is een trilling van moleculen die zich via de lucht, het water (of een ander medium) voortbewegen. Deze trillingen worden bijvoorbeeld veroorzaakt door een fluitende vogel, een muziekinstallatie, een autoalarm of een piepend treinstel.

Horen en verstaan

Om te kunnen horen en verstaan moeten 3 dingen in het lichaam goed functioneren:

Het gehoororgaan

Onze oren vangen de geluidstrilling op en sturen een geluidssignaal naar onze hersenen. Het oor is een broos orgaan, te vergelijken met een ketting met vele schakels. Wanneer één onderdeel niet functioneert, dan kan dit tot gevolg hebben dat je slecht(er) hoort.

De gehoorzenuw

Het is de taak van de gehoorzenuw om het geluidssignaal naar de gehoorcentra in de hersenen te geleiden. Stuurt de gehoorzenuw een verkeerd signaal, dan is het voor je hersenen harder werken om de geluiden nog tot woorden te maken.

Het brein

De hersenen verwerken het binnengekomen geluidssignaal. Ons brein zet de klanken om in woorden, zodat je de ander kunt verstaan. Mits de hersenen de informatie goed verwerken, natuurlijk. Is dit niet het geval, dan kunnen je oren het geluid nog zo nauwkeurig waarnemen, maar 'vertellen' je hersenen iets compleet anders.

Kapotte oren?

Slechthorendheid hoeft niet direct het gevolg hoeft te zijn van 'kapotte oren'. Tijdens het gehooronderzoek wordt daarom  niet alleen gekeken naar wat je nog kunt horen (toonaudiogram), maar ook in hoeverre je de ander nog verstaat (spraakaudiogram). Hieruit kan de specialist opmaken of jouw hoorprobleem in je oren, gehoorzenuw of hersenen zit.

Omgevingsgeluid

Omgevingsgeluid is ook van invloed op de mate waarin je de ander verstaat. Op een stille plek midden in de natuur gaat dit makkelijker dan wanneer je op een station staat waar een  luidruchtige trein voorbij raast. Andere 'stoorzenders' zijn luid zoemende apparaten, de wind die langs je oren suist tijdens het fietsen of een slechte akoestiek in een grote zaal.

 

Hoor je minder goed?

Laat je verder helpen door een specialist
Meer lezen

Hoor je slecht? Download hier diverse hoortips!