Alternatieve methoden

Alternatieve methoden bieden - net zo min als de gevestigde medische behandelingen - een garantie dat de tinnitus verdwijnt. Wel zeggen sommige mensen baat te hebben bij een alternatieve behandelwijze, operatie, training of therapie.

Klanktherapie

De uitvinder van deze therapie is de Franse arts Alfred Tomatis. Hij ontdekte de relatie tussen het gehoor en de stem. De klanktherapie werkt als volgt: in een muziekstuk worden in afzonderlijke passages de frequentie, die overeenkomt met iemands tinnitus, versterkt en een beetje vervormd weergegeven. Aanvankelijk werken deze vervormingen storend, maar door training van het gehoor zullen de harmonische klanken de dissonanten (oorsuizingen) gaan overstemmen. De behandelmethode kan worden aangepast aan het frequentiegebied van je tinnitus. Voor wie graag naar muziek luistert is het wellicht het proberen waard.

Neuraaltherapie

Deze therapie is gebaseerd op de gedachte dat een ontsteking elders in het lichaam een aandoening – zoals tinnitus- kan veroorzaken. De behandeling bestaat uit het toedienen van injecties met kleine hoeveelheden procaïne (verdovingsmiddel) op zogenaamde “stoorvelden”.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut laat – op doktersindicatie – mensen speciale oefeningen verrichten, masseert hen of geeft een spierbehandeling om afwijkingen te verhelpen of te voorkomen. 

Oefentherapie en manuele therapie

Deze therapie bestaat uit het gericht trainen van spieren of spiergroepen, vooral in de halswervelkolom. De sterke spieren ontlasten de kolom. Manuele therapie is ook gericht op de (hals)wervelkolom, maar dan op het opheffen van blokkades van de gewrichtjes tussen de wervels. Verkrampte spieren kunnen ook worden behandeld, mogelijk met spierontspanners.

Chiropractie

Chiropractie, een chique woord voor ‘bottenkraker’, kan verlichting bieden als uw tinnitus vanuit de nek komt, dus uit een whiplash of een afwijking aan de (hals) wervels. Hoewel het verband tussen de nek en tinnitus nog niet voldoende wetenschappelijk is onderzocht, is het duidelijk dat de kaak, de bovenste nekwervels en het oor dichtbij elkaar zitten en invloed op elkaar kunnen hebben. Nederlandse zorgverzekeraars zien Chiropractie (nog) als een alternatieve geneeswijze en wordt dus niet vergoed. Lees hier een interessant artikel uit HOREN magazine over chiropractie en tinnitus/oorsuizen. Bij de NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie) en de Stichting Chiropractie Nederland vind je een lijst van erkende chiropractoren. 

Osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen.

Bio-feedback

Het doel van bio-feedback is het beïnvloeden van het zenuwstelsel door visualisering van de elektrische signalen in de zenuwen.

Homeopathie

Een homeopaat behandelt een ziekte met een geneesmiddel dat bij een gezond mens vergelijkbare ziekteverschijnselen veroorzaakt. Het geneesmiddel wordt in sterk verdunde vorm toegediend.

Acupunctuur

Deze oude Chinese behandelswijze blijkt, mits goed uitgevoerd, bij een aantal mensen goed te werken.

Massage

Een massage kan ontspannend werken en bevorderen de doorbloeding in nek- en schouderspieren. Ook de afvoer van afvalstoffen wordt erdoor bevorderd. Het bevordert ook de ontspanning en kan verlichting geven van de tinnitus-klachten.

 

Disclaimer:
We zetten de diverse behandelingen voor je op een rij en noemen daarbij ook therapieën waarvan de werking wetenschappelijk (nog) niet is aangetoond.

Meer lezen  
  • Op zoek naar een remedie voor tinnitus: prikkende naalden om de balans te herstellen
  • Duits onderzoek bij ‘tonale tinnitus’: muziek hulpmiddel tegen suizende oren?
  • Tinnitus behandelen via de voeten