Wat is slechthorendheid?

Slechthorendheid wil zeggen dat je minder hoort. Dat klinkt simpel, maar dat is het (helaas) niet. Wie denkt dat mensen die slecht horen met een hoortoestel weer alles kunnen horen, heeft het mis. Dat is soms het geval, maar bij veel slechthorenden niet.

Er is meer tussen de oren!

Om beter te begrijpen wat slechthorendheid is, is het handig te weten hoe ons oor werkt. Horen en verstaan is niet hetzelfde: horen doen we met onze oren en verstaan doen we met ons verstand.

Verschil moet er zijn!

Dé slechthorende bestaat niet. Er zijn vele vormen van slechthorendheid, vaak vanwege verschillende oorzaken. Ook de mate van slechthorendheid kan verschillen.

Wat als je niet goed hoort?

Als je zegt dat je slechthorend bent, dan denken veel mensen: ‘O, dan is het vast moeilijk om een gesprek te volgen’. Maar slechthorendheid heeft veel meer gevolgen, zowel voor jouw werk- als privéleven. Vermoeidheid is bijvoorbeeld een veelgehoorde klacht.

Wij zijn er voor jou!

Hoormij∙NVVS ondersteunt slechthorenden, met of zonder overige gehooraandoeningen, via voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Bekijk ook de tips die wij voor jou op een rij hebben gezet.
 
Heb je een vraag over slechthorendheid?

Kijk in onze Vraagbaak voor antwoorden op veelgestelde vragen over slechthorendheid