Duizelig na ziekte of ongeval

Als er sprake is van duizeligheid of andere symptomen, na een aanrijding, ongeval of klap tegen het hoofd, ga dan zo snel mogelijk naar een huisarts.  Ook ziekten, zoals multiple-sclerose waarbij het evenwichtsorgaan betrokken is kunnen de oorzaak van de duizeligheid verklaren. En er kan sprake zijn van traumatische vestibulopathie - beschadiging van de evenwichtsorganen door een ongeval. 

Evenwichtsproblemen kunnen je ervan weerhouden om simpele dagelijkse dingen te doen uit angst om te vallen of te struikelen. Daardoor kan je spierkracht afnemen en ben je kwetsbaar, juist omdat je bewegen vermijdt. Dit kan leiden tot frustratie en gevoelens van somberheid of zelfs een depressie. Ook hersenletsel kan duizeligheid veroorzaken.

KNO-patiënteninformatie

De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied plaatst voorlichtingsmateriaal op haar website. De voorlichtingspagina’s zijn ingedeeld in keel, neus, oor, duizeligheid, hoofd-hals, strottenhoofd en overig. Hier vind je - onder meer - algemene informatie over duizeligheid.