Oorzaken van slechthorendheid
Slechthorendheid kan aangeboren zijn, maar ook tijdens of na de geboorte ontstaan. Ouderdom, erfelijkheid, gehoorschade of een oorontsteking: slechthorendheid heeft vaak, maar niet altijd, een aanwijsbare oorzaak.
Waarom hoor ik slecht?
Minder horen, het kan plotseling gebeuren maar ook geleidelijk gaan. Er bestaan verschillende oorzaken voor gehoorverlies:
Oorsmeer
Het oor zit vol oorsmeer en dus wordt je gehoor geblokkeerd.
Gehoorschade
Je heeft lange tijd blootgestaan aan te hard lawaai en heeft daardoor gehoorschade opgelopen.
Medicijnen
Je hebt gehoorverlies vanwege de bijwerking van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld de malariapil.
Ouderdom
Je gehoor is met de jaren achteruit gegaan: slechthorendheid is een veelvoorkomende ouderdomsklacht.
Brughoektumor
Een brughoektumor is een goedaardig gezwel dat uitgaat van de zenuwschede om de gehoor- en evenwichtszenuw. De druk op de zenuw door de tumor veroorzaakt gehoorverlies en evenwichtsproblemen, dat kan zowel vertigo zijn als bewegingsonzekerheid.
Duizeligheid en Evenwicht
Slechthorend kan voorkomen als er sprake is van een duizeligheids- of evenwichtsaandoening. Hier vind je soorten evenwichtsaandoeningen.
Ongezonde levensstijl
Door een ongezonde levensstijl: (teveel) roken of verkeerde voeding gebruiken waardoor de bloedtoevoer naar het oor vermindert.
Erfelijk
Slechthorendheid is erfelijk. Het is mogelijk dat iemand een erfelijke vorm van slechthorendheid heeft, zonder dat een van de ouders slechthorend is. Slechthorendheid kan ook genetisch zijn.
Bovenmatige botgroei in het oor
Vergroeiing van de gehoorbeenketen, door bijvoorbeeld otosclerose. Door bovenmatige botgroei in het oor wordt het geluid niet goed doorgegeven (zie voor meer informatie: www.kno.nl).
Cholesteatoom
In het middenoor kunnen zich huidcellen en talg ophopen die afkomstig zijn van een ingroei vanuit het trommelvlies en diep uit de gehoorgang. De huidschilfers worden niet meer zoals normaal via de uitwendige gehoorgang afgevoerd, maar kunnen in een soort zakje terechtkomen; een cholesteatoom. (lees meer bij soorten gehoorverlies)
Geleidingsprobleem
Als het oor geleid het geluid niet goed en/of je geluidszenuw het geluid niet goed opneemt, dan heb je mogelijk een geleidingsprobleem.
Waarnemingsprobleem
Als je hersenen het geluid niet juist verwerken en je het geluid te zacht of in verdraaide vorm waarneemt dan heb je mogelijk een waarnemingsprobleem.
Gehooraandoening
Slechthorendheid treedt vaak op in combinatie met een andere gehooraandoening, zoals:
Slechthorendheid kan ook onderdeel uitmaken van een syndroom, zoals:
- Het syndroom van Usher: geleidelijk slechter zien en slechter horen.
- Het syndroom van Pendred: stoornis in de schildklier.
- Het syndroom van Alport: stoornis in de nieren.
- Het syndroom van Waardenburg: te herkennen aan ongelijke kleur van de ogen en een witte haarlok.
Ook zijn er diverse oorafwijkingen die gepaard kunnen gaan met gehoorverlies, bijvoorbeeld bij oorschelpdysplasie- en aplasie (sterk vervormde oorschelp), gehoorgangatresie (onderontwikkelde en dus afgesloten gehoorgang) en microtie (abnormaal kleine en vaak ook onderontwikkelde oorschelp, ook wel frommeloortjes genoemd). Klik
hier voor meer informatie over deze en andere oorafwijkingen. Diverse familieleden van mensen met microtie en/of gehoorgangatresie hebben een
Facebook-groep opgericht.