Soorten gehoorverlies

Het soort en het aantal dB gehoorverlies verschilt per persoon. Iemand met een licht gehoorverlies kan een gesprek meestal redelijk goed volgen, terwijl voor iemand met een zwaar gehoorverlies dit zelfs nog lastig kan zijn met een hoortoestel.

Waarnemingsgehoorverlies

Waarnemingsslechthorendheid (of perceptieve slechthorendheid) wordt veroorzaakt door een probleem in het binnenoor, in de gehoorzenuw of in de hersencentra. Door beschadiging van de cellen in het slakkenhuis (cochlea) hoor je geluiden minder goed en/of neem je geluiden vervormd waar.

Mogelijke oorzaken

  • Erfelijkheid
  • Ouderdom. Bij het ouder worden komt er minder zuurstof terecht in de haarcellen in de cochlea (slakkenhuis). Dit gebeurt ook bij een regelmatige hoge blootstelling aan geluid
  • Gehoorschade door (te) harde geluiden
  • Medicijnen (zie Medicijnwijzer)
  • Een hooraandoening in de geluidszenuw waardoor de waarneming van geluid vermindert
  • Een probleem in de hersenen

Te genezen?

Waarnemingsgehoorverlies is meestal onherstelbaar.

Geleidingsgehoorverlies

Bij geleidingsslechthorendheid is er iets mis in het buitenoor of middenoor. Een onjuiste geleiding zorgt ervoor dat het geluid gedempt doorkomt.

Mogelijke oorzaken

  • Een verstopte gehoorgang
  • Een scheurtje in het trommelvlies
  • Een middenoorontsteking
  • Vergroeiing van de gehoorbeenketen, door bijvoorbeeld otosclerose. Door bovenmatige botgroei in het oor wordt het geluid niet goed doorgegeven
  • Verkalkte gehoorbeentjes

Te genezen?

Geleidingsslechthorendheid is soms te genezen. Bijvoorbeeld door het uitzuigen of uitspuiten van een verstopte gehoorgang, het helen van een middenoorontsteking of een operatie om het scheurtje in het trommelvlies te herstellen. In geval van vergroeiing van de gehoorbeenketen of verkalkte gehoorbeentjes is er sprake van een permanent gehoorverlies.

Gemengd gehoorverlies

Een gemengd gehoorverlies is een combinatie van geleidings- en waarnemingsverlies.

Eenzijdig gehoorverlies

Van eenzijdig gehoorverlies, of single sided deafness (SSD) spreken we wanneer je met één oor (goed) hoort en met het andere oor slecht tot niets (gehoor-drempel ≥70 dB).

Mogelijke oorzaken

  • Aangeboren éénzijdige slechthorendheid komt relatief weinig voor (1 à 2 per 1.000 kinderen) en kan mogelijk zijn ontstaan door een infectie met het cytomegalovirus tijdens de zwangerschap.
  • Op latere leeftijd kan het éénzijdige gehoorverlies ontstaan door o.a. een virusinfectie, otosclerose, plotsdoofheid aanvallen, eerder meegemaakt lawaai trauma, de ziekte van Ménière of een brughoektumor die groeit in de buurt van de hersenstam en de gehoor- en evenwichtszenuw langzaam afknelt.

Te genezen?

Indien de slechthorendheid veroorzaakt wordt door problemen in het middenoor (cerumen, vocht of ontstekingen) dan kan de kno-arts soms ingrijpen. Wanneer de slechthorendheid optreedt in het slakkenhuis zelf of wanneer de gehoorzenuw niet goed werkt, dan is dat bijna nooit medisch te verhelpen. Bij patiënten met eenzijdig gehoorverlies wordt momenteel getracht het gehoor te verbeteren door middel van een (draadloos) Contralateral Routing of Sound System (CROSS) of een bot geleidend hoortoestel; Bone Conduction Device (BCD).  In onder andere het UMC Utrecht, maar ook in het buitenland, vinden momenteel diverse onderzoeken plaats naar het effect van een Cochleair Implantaat bij eenzijdig gehoorverlies. Nadere inlichtingen over hulpmiddelen kun je verkrijgen bij je kno-arts of audioloog.

Lees hier meer over eenzijdig gehoorverlies.

Hoe ga ik er mee om?

Leven met slechthorendheid

Download een overzicht

Gradaties van gehoorverlies