Tinnitus. Het bestaat alleen in joúw hoofd.
Tinnitus. Het bestaat alleen in joúw hoofd.

Tinnitus bij jongeren

Tinnitus Jong Netwerk is er voor joú!
Je bent van harte welkom!

Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Het houdt je als het ware gevangen, 24/7. Er is geen ontsnapping. Geen stilte. Hoe vertel je anderen wat jij altijd bij je draagt? Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Het aantal jongeren met tinnitus stijgt. Wat als - bijvoorbeeld - de piep die je na het stappen hoort, niet meer verdwijnt? Tinnitus Jong Netwerk, onderdeel van Hoormij∙NVVS richt zich op contact tussen jongeren met tinnitus. 

Tinnitus Jong Netwerk is vooral actief op een besloten Facebook - pagina. Ze posten berichten, organiseren evenementen en jij hebt de vrijheid om zelf te plaatsen wat je wilt. Bijvoorbeeld vragen te stellen die je hebt of je ervaringen te delen. Er zijn niet zoveel regels, behalve dat je elkaar respecteert. Heb je interesse in de Tinnitus Jong Netwerk groepsapp? Klik dan hier.

Behoefte aan informatie

Er is ontzettend veel animo voor informatieve berichtgeving en antwoorden op vragen. Heb je vragen? Je kunt er zoveel stellen als je wilt via tinnitus@stichtinghoormij.nl . Wij, Tinnitus Jong Netwerk, zorgen er dan voor dat deze vragen worden beantwoord, bijvoorbeeld door een expert op het gebied van tinnitus!

Tips voor tinnitus

Hoormij.NVVS is zich bewust van de weg die mensen met tinnitus afleggen en biedt handvatten in dit proces. Van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan. Hier vind je een filmpje van ruim 6 minuten. Met ervaringen van anderen met tinnitus en het advies van behandelaren. Onder 'Uitgelicht' rechts onderaan deze pagina vind je nieuws over de laatste ontwikkelingen.

Wist je dat?

  • Tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere geluiden kunnen zijn?
  • Er geen operatie of behandeling is waarmee de tinnitus verdwijnt?
  • Je wél kunt leren omgaan met tinnitus en hier behandelingen voor zijn?
  • Mensen met tinnitus sneller moe, angstig en overprikkeld zijn of last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid?
  • Begrip van familie, vrienden en collega's helpt?
  • Zo’n 20% van de jongeren in Nederland last heeft van tinnitus? Dit vaak komt door luisteren naar harde muziek of uitgaan?
  • Tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben?

Leg uit wat je hoort

Begrip uit je omgeving is belangrijk. Hoe leg je uit aan anderen hoe belastend het is? Maak bijvoorbeeld gebruik van de geluidsfile ‘Tinnitus geen gehoor’. Hierop staan ruim 150 tinnitusgeluiden.

Ervaringsverhalen van jongeren

Medische informatie 

De Patiëntentool biedt informatie over de KNO-richtlijn tinnitus in voor leken duidelijke taal. Ook voor huisartsen, waar de meeste mensen met tinnitus het eerst terechtkomen, heeft Hoormij.NVVS een leidraad ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden. Op zoek naar een een hulpverlener? Bekijk het overzicht hulpverleners tinnitus.

Studeren, stage lopen of werken met tinnitus

Wil jij ook begrepen worden op de arbeidsmarkt? Deskundige, zeer betrokken coaches begeleiden je bij werk, woon en financiële onderwerpen, afgestemd op jouw talenten, valkuilen en beperkingen. Je krijgt tools en trainingen aangeboden om sterker in je schoenen te staan zodat jij je ontwikkelt tot een succesvolle professional. Je ontwikkelt inzicht in jezelf. “Wat kan ik? Wat zijn mijn doelen op het gebied van werk en zelfstandig leven?” Je coach biedt hulp bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek, het vinden van een woning, bij financiële zaken, of het voorbereiden van een functioneringsgesprek, afhankelijk van jouw behoefte. Kijk eens bij Stichting SWOM!

Relevante links