Wat is tinnitus?

Tinnitus is het waarnemen van een piep, brom, fluit, suis of ander geluid in het hoofd, of in één of beide oren, zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd.

Help, ik hoor herrie!

Tinnitus is een fantoomgeluid dat niet ‘van buiten’ komt. Lange tijd is gedacht dat tinnitus ontstond in de haarcellen van het gehoororgaan. Inmiddels denken onderzoekers dat het geluid in de hersenen ontstaat. Tinnitus kan sterk variëren in gradaties van indringendheid en luidheid.

Wanneer houdt dit op?

Tot op heden bestaat er geen behandeling die voor de grote groep mensen met tinnitus effectief is. De bestaande behandelopties hebben een medische, audiologische of psychologische basis. Bij specifieke oorzaken kan in uitzonderlijke situaties een behandeling leiden tot flinke vermindering van de tinnitus. Maar meestal is tinnitus niet te genezen.

Nooit meer stilte?

De klachten die uit tinnitus voortkomen, kun je (deels) zelf beïnvloeden. Spanning en vermoeidheid bijvoorbeeld kunnen de klachten verergeren. Ook veel aandacht geven aan de tinnitusgeluiden geeft verergering. De kans is groot dat je dan in een vicieuze cirkel terechtkomt. Met bepaalde behandelmethoden kun je leren om deze cirkel te doorbreken, de tinnitus beter te verdragen en ermee te leren leven. Hoormij.NVVS is zich bewust van de weg die je aflegt, brengt deze in kaart en biedt handvatten in dit proces. Van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan. Want dát kan!

Hoormij∙NVVS biedt voorlichting, ondersteuning en advies en kan je nieuwe inzichten geven via de ervaringen van anderen die tinnitus hebben.

    Kijk in onze Vraagbaak voor antwoorden op veelgestelde vragen over tinnitus

    Heeft u een vraag over tinnitus?