Tinnitus bij kinderen
Tinnitus bij kinderen

Tinnitus bij kinderen

Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Helaas spaart tinnitus jongeren en kinderen niet en kunnen zij er dus ook last van hebben. KNO-artsen geven aan weinig kinderen met tinnitus te zien in de praktijk. Dr. Josine Widdershoven, KNO-arts MUMC+ geeft aan dat het mogelijk vaker voorkomt dan dat we denken. "Alleen wordt er bij kinderen nauwelijks onderzoek naar gedaan. Kinderen kunnen het misschien moeilijker onder woorden brengen. Ze kunnen niet altijd precies omschrijven wat ze voelen en ervaren. En daarbij is het ook van belang dat de volwassenen in hun omgeving het natuurlijk ook moeten ‘horen’ en begrijpen wat ze willen uitleggen.”

Als een kind aangeeft een geluid te horen dat verder door niemand gehoord wordt, dan kan dat erg frustrerend zijn voor het kind. Als de ouders zelf geen ervaring hebben met tinnitus, is het logisch dat zij daar niet meteen aan denken. Heeft een kind angstgevoelens dan wordt dit eerder in de hoek van concentratieproblemen geplaatst of de psychische klachten. Hierdoor kunnen kinderen zich eenzaam voelen met hun klachten waar geen begrip voor lijkt te zijn, of die een andere diagnose krijgen dan het daadwerkelijke probleem. In het geval van Jasper hoort zijn moeder hem écht en wil voor hem vechten. Josine Widdershoven: “Helaas is dat niet altijd zo.

KNO- en huisarts: ook kinderen hebben tinnitus

Het komt ook nog steeds voor dat een huis- of kinderarts niet (goed) weet wat tinnitus is. Ik denk zelfs dat er ook KNO-artsen en audiologen zijn die niet zo bekend zijn met tinnitus bij kinderen. Simpelweg omdat we er niet veel over horen. En we vragen er ook niet genoeg naar denk ik.”

Combinatie van factoren

Ze vervolgt: “Bij de meeste kinderen die ik ken, is er niet alleen tinnitus, maar ook een verhoogde geluidsgevoeligheid (hyperacusis) en vaak ook een verhoogde prikkelgevoeligheid. Niet alleen voor auditieve prikkels, maar ook voor visuele prikkels, zoals je bijvoorbeeld ziet bij autisme of ASS. Het lijkt alsof het meer voorkomt bij kinderen met aangeboren gehoorverlies of gehoorverlies op jonge leeftijd (denk aan oorontstekingen). Maar het zou ook kunnen dat we het daar meer zien, omdat zowel ouders als dokters meer gewend zijn om bij deze kinderen naar ‘oorklachten’ te vragen. Net zoals bij Jasper gaat het vaak gepaard met slaapproblemen. Dit kan een dubbel effect hebben: ze gaan slechter slapen door de geluiden die ze horen én hebben meer last hebben van de geluiden, omdat ze vermoeid - en dus sneller overprikkeld – zijn. Een vicieuze cirkel.

Aandacht voor tinnitus bij kinderen

Er zou meer aandacht voor moeten komen, bijvoorbeeld door de media, vindt Josine Widdershoven. “Door er aandacht aan te besteden, zoals met het verhaal van Jasper, kun je denk ik veel mensen bereiken. En hopelijk wordt er in de toekomst meer onderzoek naar gedaan, zodat wij - de dokters en audiologen - er meer over leren en het beter herkennen en hopelijk ook kunnen behandelen.”

Onderzoek

Denise Fuchten, psycholoog-onderzoeker van het UMC Utrecht, doet samen met de KNO-onderzoeksgroep onderzoek naar de impact van tinnitus bij kinderen. Dat kinderen oorsuizen ervaren weten we, maar de methoden waarop we dat bij volwassen onderzoeken, zijn niet één op één toepasbaar bij kinderen. Met het onderzoek krijgen we een veel beter beeld van hoe kinderen tinnitus ervaren en wordt er een instrument ontwikkeld om de impact van tinnitus bij kinderen te meten.

Andere onderzoeken:

Verwijzing

Helaas bestaan er geen echte tinnitus expertisecentra speciaal voor kinderen. Als ouders denken dat hun kind last heeft van tinnitus, dan kunnen ze het beste een afspraak maken met een KNO-arts met aandacht voor tinnitus of bij een Audiologisch Centrum.

Wist je dat?

  • Tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere geluiden kunnen zijn?
  • Er geen operatie of behandeling is waarmee de tinnitus verdwijnt?
  • Je wél kunt leren omgaan met tinnitus en hier behandelingen voor zijn?
  • Mensen met tinnitus sneller moe, angstig en overprikkeld zijn of last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid?
  • Begrip van familie, vrienden en collega's helpt?
  • Zo’n 20% van de jongeren in Nederland last heeft van tinnitus? Dit vaak komt door luisteren naar harde muziek of uitgaan?
  • Tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben?

Leg uit wat je hoort

Begrip uit je omgeving is belangrijk. Hoe leg je uit aan anderen hoe belastend het is? Maak bijvoorbeeld gebruik van de geluidsfile ‘Tinnitus geen gehoor’. Hierop staan ruim 150 tinnitusgeluiden.

Ervaringsverhalen van kinderen

Medische informatie 

De Patiëntentool biedt informatie over de KNO-richtlijn tinnitus in voor leken duidelijke taal. Ook voor huisartsen, waar de meeste mensen met tinnitus het eerst terechtkomen, heeft Hoormij.NVVS een leidraad ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden. Op zoek naar een een hulpverlener? Bekijk het overzicht hulpverleners tinnitus.

Relevante links

Alles over Tinnitus
Ninthe hoort al jaren een piep in haar hoofd Ninthe: "Het is niet leuk, want je kan er bijna niets aan doen."
Jasper heeft tinnitus " Ik hoor een engmakend geluid steeds in mijn hoofd"