Medisch ABC tinnitus

Selecteer een letter van A tot Z of zoek op een categorie en vind de definitie en uitleg die u zoekt!
v
AHO-toestel

Een hoortoestel dat u achter het oor draagt. Het geluid wordt via een slangetje en een oorstukje naar uw gehoorgang gebracht. Er zijn ‘achter het oor’-toestellen met en zonder open aanpassing. Bij een open aanpassing sluit het oorstukje de gehoorgang niet af.

Audicien

Deskundige voor het aanmeten en leveren van hoortoestellen. Levert soms ook andere hoorhulpmiddelen zoals tinnitusmaskeerders, luisterhulpen, solo-apparatuur en wek- en waarschuwingssystemen.

Audiologie

Audiologie is het geneeskundig specialisme dat zich bezighoudt met het meten, onderzoeken en door hulpmiddelen corrigeren van de gehoorfunctie. Ook wordt binnen de audiologie stil gestaan bij de psychologische en psychosociale aspecten van slechthorendheid en de hulp die daarbij kan worden geboden. Audiologie wordt vooral gebruikt om de aard en omvang van een gehoorverlies te bepalen; over het algemeen gebeurt dat met een toonaudiogram. Het onderzoek wordt uitgevoerd voor elk oor afzonderlijk.

Audiologisch centrum, afk.: AC

Multidisciplinair instituut gericht op diagnostiek, revalidatie en begeleiding van mensen met gehoorproblemen. In een Audiologisch Centrum (AC) werkt een team van deskundigen uit verschillende vakgebieden: audiologie, logopedie, maatschappelijk werk, psychologie, kno-heelkunde en techniek. Soms werkt er ook een psycholinguïst of spraak-/taalpatholoog. Zij houden zich bezig met onderzoek, revalidatie en begeleiding bij gehoorproblemen zowel bij volwassenen als bij kinderen. Daarnaast verrichten zij multidisciplinaire diagnostiek bij kinderen die problemen hebben in de spraak- en/of taalontwikkeling.

Audioloog

Een (universitair opgeleide) natuurkundige (meestal: ingenieur), die een vervolgopleiding heeft doorlopen tot klinisch fysicus-audioloog.

FirstPrevPagina 1 van 11NextLast

en profiteer van de vele extra's

Word lid van de NVVS

Antwoord niet gevonden? Stel uw vraag dan hier!

Heeft u een vraag? Kijk eerst in onze Vraagbaak voor een antwoord.