Leven met slechthorendheid

Heb je (net) van een specialist te horen gekregen dat jij, je kind of partner gehoorverlies heeft? Dan zit je vast met tal van vragen.

Gevolgen

Niets is menselijker dan denken aan de mogelijke gevolgen van slechthorendheid. Wat gaat dit betekenen voor mijn werk, mijn privéleven of de ontwikkeling van mijn kind?

Wie en wat helpt mij?

Wellicht ben je door de specialist al aan het denken gezet over een hoortoestel en/of eventuele andere hoorhulpmiddelen. Wat past bij mijn gehoorverlies? En hoe zal mijn omgeving reageren als ik hoortoestellen ga dragen?

Vergoedingen

Wat vergoedt mijn zorgverzekering wel en niet? En kan ik ook nog ergens anders aankloppen voor vergoedingen?

Erover praten

Ondertussen spelen gevoelens ook een rol. Misschien merk je dat je vaker moe bent, of moeite heeft met het accepteren van je gehoorverlies. Ook heb je misschien praktische vragen en persoonlijke kwesties waar jouw medisch specialist je niet bij kan helpen. Andere slechthorenden zouden dat misschien wel kunnen. Via Hoormij∙NVVS kun je online in contact komen met andere slechthorenden.

Kijk in onze Vraagbaak voor antwoorden op veelgestelde vragen over slechthorendheid

Heb je een vraag over slechthorendheid?
Meer lezen
  • Download de folder voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie
  • Download 9 hoortips om in uw oren te knopen
  • Annemarie Emmons over slechthorendheid en je relatie
  • Zo bekend als de roodwit-gestreepte stok van blinden is, zo onbekend is het SH-bordje op fietsen van doven en slechthorenden. En daar moet verandering in komen, stelt Bianca van der Horst in Metro.
  • Soms kan het helpen de ervaringen van je af te schrijven. Veel mensen doen dit in de vorm van een weblog; een soort online dagboek. Klik hier voor een overzicht van interessante weblogs over allerlei ‘hoorzaken’. Leden van de NVVS kunnen hier het artikel uit HOREN Magazine downloaden over weblogs; wat, hoe & waarom.