Hulpmiddelen bij hyperacusis
Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar die je kunt inzetten om de klachten van je hyperacusis te verlichten.
Gehoorbescherming
Bescherm je gehoor in situaties waarin je risico loopt op meer gehoorschade maar beperk in andere situaties het afsluiten van je oren. Veel mensen met hyperacusis hebben aanvankelijk de (begrijpelijke) impuls om hun oren steeds te willen beschermen. Maar wanneer men te vaak of te lang gehoorbescherming gebruikt kunnen de hyperacusisklachten verergeren! Laat je hierover adviseren door een deskundige.
Voor gehoorbescherming geldt in alle gevallen: geen 24 uur per dag, 7 dagen in de week continu dragen. Als je gehoorbescherming gebruikt: kies dan voor kwalitatief goede gehoorbescherming (aangemeten oordoppen ‘op maat’) en gebruik ze met name bij aanhoudend geluid boven ± 75 - 80 dB (vergelijkbaar met het geluid van een fluitende ketel, een koffiemolen, een druk restaurant). Je kunt zelf controleren of de demping van de gehoorbescherming van een goede kwaliteit is: als lage frequenties harder klinken dan hogere (als het ʻdreuntʼ), dan werkt de gehoorbeschermer niet goed.
Probeer in alle overige situaties geluiden zoveel mogelijk toe te laten, dus geen oordoppen of filters te gebruiken. Het gehoor en de hersenen moeten bij voorkeur weer geleidelijk aan geluiden kunnen wennen. Het gebruik van zachte en prettige achtergrondgeluiden die ontspannen kunnen worden aangehoord, kan helpen om de hersenen beter te laten wennen aan geluid. Dit kan zo nodig onder begeleiding getraind worden.
Oordopjes zijn er in maten en soorten. Er zijn zogenaamde herriestoppers die je in de bouwmarkt of bij de apotheek haalt. In muziekwinkels kun je ook gehoorbescherming kopen. Maar oordopjes kunnen ook op maat gemaakt worden, al dan niet op advies van de kno-arts, en heten dan otoplastieken.
Hoofdtelefoon die geluid filtert
Hiervan zijn verschillende merken op de markt. Zo’n hoofdtelefoon kan bijvoorbeeld handig zijn tegen geluiden tijdens het autorijden of tijdens verblijf in de stad met veel verkeer. Sommige mensen ervaren dat hun hyperacusis en tinnitus erger wordt wanneer ze dit soort gehoorbescherming dragen.
Hoortoestel
De meeste in Nederland verkrijgbare hoortoestellen hebben een zogeheten compressie, waarmee extra hard geluid wordt afgezwakt. Toch is het bij aanschaf van nieuwe hoortoestellen elke keer weer behoorlijk ingewikkeld om een toestel te vinden met een zodanige versterking dat het gehoorverlies behoorlijk gecompenseerd wordt, en waarbij de spraakverstaanbaarheid het optimaal haalbare benadert, maar beslist niet te luid is. Een hoortoestel kan ook als geluiddemper gebruikt worden.