BPPD | Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Draaiduizeligheid
BPPD komt vaak voor, vooral bij wat oudere mensen. Er is dan meestal sprake van kortdurende draaiduizeligheid na verandering van de stand van het hoofd. De aanvallen duren meestal seconden tot een minuut, hoogst zelden uren of nog langer. De onderliggende oorzaak zou liggen in aan op drift geraakte oorkristalletjes die een onverwachte prikkel afgeven.
BPPD gaat vaak vanzelf over of door ‘kiepen’ van het hoofd door een getraind arts of fysiotherapeut waarbij de kristalletjes verplaatst worden. Zelden is een operatie nodig (‘canal plugging’) waarbij een kanaal van het evenwichtsorgaan ontoegankelijk gemaakt wordt voor deze kristalletjes.
Behandeling
Het is de meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid en tegelijk ook nog een grote onbekende: Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid, kortweg BPPD. “Het goede nieuws: BPPD is ook één van de beste en makkelijkst behandelbare vormen”, zegt Willem Kelders, KNO-arts in het Rotterdamse Sint Franciscus & Vlietland ziekenhuis. Lees hier het interview met hem.
Duizeligheid is ook voor zorgverleners vaak een nog onontgonnen gebied. Fysiotherapeut Bart Zwaneveld heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot specialist als het gaat om BPPD en andere evenwichtsaandoeningen. Tijd nemen voor een goede diagnose, samenwerken met andere zorgverleners en alert zijn op signalen zijn voor hem belangrijke stappen om de aanpak van duizeligheid en evenwichtsproblemen effectief aan te pakken. Lees zijn visie.
Boek
In het boek Dizzy Me beschrijft ervaringsdeskundige Tania Stadsbader haar eigen (langdurige) ervaringen met een bijzondere vorm van BPPD en zoektocht naar de diagnose en effectieve behandeling.
Richtlijn BPPD
De Federatie Medisch Specialisten geeft in een richtlijn aan wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met BPPD.
KNO-patiënteninformatie
De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied plaatst voorlichtingsmateriaal op haar website. De voorlichtingspagina’s zijn ingedeeld in keel, neus, oor, duizeligheid, hoofd-hals, strottenhoofd en overig. Hier vind je - onder meer -
algemene informatie over duizeligheid en
BPPD.
Ervaringsverhaal