Ziekte van Ménière

"Je denkt écht dat je dood gaat. Je voelt je hondsberoerd en kunt gewoon niet meer recht kijken." Dit zijn de woorden van iemand na een aanval van draaiduizeligheid, kenmerkend voor de ziekte van Ménière. Braakneigingen, lang aanhoudende evenwichtsstoornissen: het hoort er allemaal bij.

Prosper Ménière

De ziekte van Ménière is genoemd naar de Franse arts Prosper Menière (1799-1862). Hij suggereerde dat de Ménière-symptomen worden veroorzaakt door een aandoening van het binnenoor. Sindsdien wordt de ziekte van Ménière een chronische binnenoorziekte genoemd.

Duizeligheid, gehoorverlies en tinnitus

De ziekte van Ménière wordt gekenmerkt door 3 symptomen:

  1. Aanvallen van draaiduizelingen
    De duizeligheidsaanval - het meest kenmerkend voor deze chronische ziekte – overvalt iedereen. Iemand die al langer Ménière heeft, voelt een aanval vaak aankomen door een verhoogd drukgevoel in het oor. Wie een Ménière-aanval krijgt is nauwelijks in staat om iets anders te doen dan in bed liggen en wachten tot de aanval over gaat. Een aanval gaat vaak gepaard met braken, zweten, nystagmus (wiebel- en trilogen) en diarree. Soms is er sprake van een cluster van aanvallen, waarna er weer een periode van rust kan aanbreken. Sommigen krijgen in hun hele leven maar enkele aanvallen van duizeligheid. Anderen hebben periodes waarin ze een aantal aanvallen per week te verduren hebben, afgewisseld door maanden of jaren van rust.
  2. Wisselend gehoorverlies
    Dit symptoom komt aanvankelijk wisselend voor, later permanent.
  3. Tinnitus (oorsuizen)
    Het horen van geluiden die er niet zijn.

Oorzaak onbekend

Helaas is de oorzaak van de ziekte van Ménière niet bekend en dus is er nog geen genezing mogelijk. Er zijn wel medicijnen beschikbaar om de misselijkheid en het braken tijdens een duizeligheidsaanval te verlichten. Er bestaat geen effectief medicijn om een aanval te voorkomen. Bij zeer heftige duizeligheidsaanvallen kan in overleg met een kno-arts eventueel gekozen worden voor behandeling met intratympanale dexamethason of gentamycine. Ook kan in zeldzame situaties een operatie worden gedaan. Voor het omgaan met tinnitus bestaan verschillende behandelingen. Het gehoorverlies kan deels worden gecompenseerd met hoorhulpmiddelen.

Het behandelen van Ménière

Ernstige draaiduizeligheid met misselijkheid, gehoorvermindering en oorsuizen: het zijn de kenmerken van de ziekte van Ménière. De ziekte heeft een enorme impact op het leven van de patiënt. Bovendien is de diagnose niet 1-2-3 te stellen. Er zijn tenslotte meer erkende evenwichtsaandoeningen. KNO-arts Kiki Kruyt is een van de experts op het gebied van de ziekte van Ménière in Nederland. Zij is betrokken bij het opzetten van een onderzoek naar een mogelijk nieuwe behandelingsmethode, Endolymphatische Duct Blokkade (EBD). 

KNO-patiënteninformatie

De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied plaatst voorlichtingsmateriaal op haar website. De voorlichtingspagina’s zijn ingedeeld in keel, neus, oor, duizeligheid, hoofd-hals, strottenhoofd en overig. Hier vind je - onder meer - algemene informatie over duizeligheid en de ziekte van Ménière.

Meer informatie

Kijk in onze Vraagbaak voor de antwoorden op veelgestelde vragen over Ménière

Heb je een vraag over Ménière?
Wist je dat…
  • Het niet precies bekend is hoeveel Nederlanders de ziekte van Ménière hebben? Naar schatting tussen de 8.000 en 15.000 mensen.
  • De Franse arts Prosper Menière met alleen een accent grave schreef? We weten dit omdat er een handtekening van Prosper is bewaard. Zijn zoon is de de naam Ménière met twee accenten gaan schrijven en mogelijk ook Prosper zelf. Ménière staat op zijn grafsteen. Daarom houden wij die spelling aan.
Drop Attacks bij Ménière