Voorkom Gehoorklachten
Voorkom Gehoorklachten

Liever geen gehoorverlies, tinnitus en hyperacusis

Experts waarschuwen al langer voor gehoorklachten. Vooral jongeren lopen risico, maar ook kinderen kunnen er al last van hebben. In Nederland heeft één op de zeven kinderen al gehoorschade. Van de jongeren heeft circa 54% last van gehoorschade. Zorgelijk, vinden experts, want gehoorschade stapelt zich op door de jaren heen.

We leven in een wereld vol lawaai. Vuurwerk, sportwedstrijden, te luide muziek, optochten, concerten, de kermis; allemaal leuke evenementen om van te genieten. Helaas zijn het ook momenten waarop gehoorschade kan ontstaan. De geluidsniveaus zijn vaak zo hoog dat het bij (jonge kinderen) gehoorverlies kan veroorzaken. Gehoorverlies is permanent. Niet te herstellen.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorbeschadiging ontstaat als de trilharen in het slakkenhuis in het oor omvallen en zich niet meer kunnen herstellen. Dit kan al gebeuren na één keer te zijn blootgesteld aan keihard geluid, maar ook als er te lang of te vaak naar een hard geluid geluisterd wordt. Jammer genoeg beseft niet iedereen zich dit. En weten ouders het niet als hun kind naar muziek luistert of een film kijkt op de tablet dat het volume die geluidsgrens soms overstijgt. Ook jongeren zien niet altijd de noodzaak van gehoorbescherming bij luide muziek tijdens concerten, festivals of uitgaan.

Vormen van gehoorschade

Als je gehoorschade hebt, merk je dat niet altijd meteen, maar soms pas enkele jaren later. Er zijn meerdere vormen van gehoorschade, zoals gehoorverlies, tinnitus en overgevoeligheid voor geluid. Je kunt ook last hebben van meerdere vormen van gehoorschade tegelijk. Het gevolg hiervan is dat je last kan krijgen van concentratieproblemen, stress en slaapproblemen. Het herkennen van signalen is dus van groot belang. Waar kun je op letten?

Signalen gehoorverlies

  • de televisie of radio steeds harder zetten of dichter bij het toestel gaan zitten;
  • moeite hebben met verstaan in een luidruchtige omgeving;
  • niet reageren als iets op zachte toon of vanuit een andere ruimte gezegd wordt;
  • vaker moe zijn of last van hoofdpijn hebben;
  • lastig of prikkelbaar zijn;
  • slechte school- werk of studieresultaten behalen

Signalen tinnitus

Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Wist je dat tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere en meerdere geluiden kunnen zijn? Als een kind aangeeft een geluid te horen dat verder door niemand gehoord wordt, dan kan dat erg frustrerend zijn voor het kind. Als de ouders zelf geen ervaring hebben met tinnitus, is het logisch dat zij daar niet meteen aan denken. Als een kind bang of angstig is dan wordt dit eerder in het hokje van concentratieproblemen geplaatst of de psychische klachten. Hierdoor kunnen kinderen zich eenzaam voelen met hun klachten waar geen begrip voor lijkt te zijn, of die een andere diagnose krijgen dan het daadwerkelijke probleem.

Verwijzen

Klachten? Raadpleeg de huisarts. Als je tinnitus vermoedt dan kunnen ze het beste een afspraak maken met een KNO-arts met aandacht voor tinnitus of bij een Audiologisch Centrum.

Voorkomen is beter dan genezen

  • Let op het volume van de televisie, tablet of telefoon als jij of je kind naar muziek luistert, een film kijkt of een spelletje speelt. Houd het volume zo zacht mogelijk. 
  • Stel een volumebegrenzer in op je smartphone of tablet.
  • Beperk blootstelling aan luide geluiden. 
  • Maak oren schoon met warm water en een washandje. Heel wat NKO-artsen raden het gebruik van wattenstaafjes af (bij kinderen). Het kan je trommelvlies permanent beschadigen.
  • Luister veilig bij een concert, festival, feestje of andere situatie met luid geluid:
  1. Draag oordoppen
  2. Houd afstand tot de speakers
  3. Geef je oren rust 

Medische informatie tinnitus

De Patiëntentool biedt informatie over de KNO-richtlijn tinnitus in voor leken duidelijke taal. Ook voor huisartsen, waar de meeste mensen met tinnitus het eerst terechtkomen, heeft Hoormij.NVVS een leidraad ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden. Op zoek naar een een hulpverlener? Bekijk het overzicht hulpverleners tinnitus.

Lees ook: