Week van het Oorsuizen 2024: een terugblik

Tinnitus, het waarnemen van een geluid zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats, maar er is nog geen remedie. Wat helpt je als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Hoe leer je er mee omgaan? Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven. Tijdens de week van het oorsuizen vergroten we die aandacht nog eens extra. En dat werkt! Tinnitus krijgt steeds meer een gezicht. Hoormij∙NVVS faciliteert en jaagt aan, zodat meer verhalen naar buiten kunnen komen. Alles op alles voor een oplossing!

Van 5 tot en met 11 februari 2024 vond de week van het oorsuizen plaats. Wie hier online op zoekt, komt direct terecht bij Hoormij∙NVVS. Na de aandacht voor de (h)erkenning van tinnitus in de afgelopen jaren, dat tinnitus niet één geluid is, maar kan sterk variëren in soort geluid en de luidheid ervan, lag nu de nadruk op perspectief. We leren van het verhaal van Guido: “In het begin werd het geluid in mijn hoofd steeds luider en raakte ik in paniek. Die piep dreef me tot waanzin, ik wilde niet meer leven. Maar nu, vijf maanden later, kan ik er beter mee omgaan en zelfs zeggen dat het me sterker heeft gemaakt.” En na de wanhoop die Jasper voelde als tienjarig mannetje, vertelt zijn moeder Nicolijn hoe het nu met hem gaat. De ommekeer kwam toen een audioloog ons uitleg gaf over tinnitus, een sleutelmoment, blikt zijn moeder Nicolijn Vlaanderen terug. Jasper heeft het inmiddels geaccepteerd.

Ook hebben we onze video's en campagnebeelden opnieuw ingezet. Zo vertelt journalist en tv-presentator Sander de Kramer in een video hoe tinnitus zijn leven ingrijpend veranderde, hoe hij er mee omgaat en wat hij had aan de patiëntenorganisatie. Het is duidelijk. Hoormij·NVVS is dé wegwijzer voor mensen met tinnitus en zoekt in allerlei facetten naar oplossingen. 

Van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan

Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel. Vaak overheerst het gevoel van paniek en machteloosheid. Wat is de oorzaak? Verdwijnt het nog? Hoe moet het verder? Als de KNO-arts bevestigt dat er geen medicijn voor is, gaan velen tóch op zoek naar artsen en behandelingen die je verder kunnen helpen. Begrijpelijk. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar helaas is er nog geen remedie. Wél zijn er behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. In de meeste gevallen lukt dat.

Tips en adviezen

Steeds meer in nieuws

‘Steeds meer media weten ons te vinden. Dit jaar kregen we al ruim voor de campagneweek media-aanvragen.’, vertelt Marjolijn Dekker (communicatieadviseur bij Hoormij∙NVVS). Zo besteedde de NPO uitvoerig aandacht aan de invloed van tinnitus op onze economie. Er was veel aandacht voor de massale vraag naar oordoppen tijdens carnaval. Onze directeur Wil Verschoor werd door Hart van Nederland geïnterviewd over de gevolgen van tinnitus. Chris van den Dries (van onze commissie tinnitus & hyperacusis) stond radio Haarlem te woord. En namen veel lokale media ons persbericht over. Dit is zomaar een greep uit de 53 publicaties. Marjolijn vervolgt: ‘In het eerste kwartaal zien we een piek in het aantal bezoekers op de website. Aangejaagd door de dagelijkse nieuwsberichten op de website van Hoormij, de nieuwsbrief en de media-aandacht. Allemaal met één doel: perspectief voor mensen met tinnitus. Opdat zij ons weten te vinden, en hun weg vinden in het proces om te leren omgaan met de last die ze ervaren door de tinnitus. En dat ze tijdig en adequaat behandeld kunnen worden, als zij dat wensen.’

Kom in actie

Met jouw steun kan Hoormij·NVVS zich blijven inzetten voor preventie, onderzoek, goede voorlichting en het verkorten van de wachtlijsten. Op onze agenda vind je bijeenkomsten met lotgenoten.

Publicatiedatum: 15 februari 2024