Tinnitus? Tien tips om tóch lekker te slapen

Slapeloosheid is een veel gehoorde klacht van mensen met tinnitus. Tinnitus kan er voor zorgen dat het inslapen minder makkelijk gaat en sommige mensen met oorsuizen geven aan er wakker van te worden. Het slechte slapen zorgt weer voor minder draagkracht en conditieverlies. Dit doet de tinnitus vaak weer toenemen. Een vicieuze cirkel. Hier vind je tien tips van mensen met tinnitus voor mensen die er ook last van hebben.

  1. Zorg voor ontspanning, lees een boek
  2. Zet zacht muziek met bijvoorbeeld het geluid van de regen
  3. Luister bewust naar je eigen geluiden en omarm ze - dat kost soms jaren
  4. Zet een een audioboek aan als achtergrondgeluid. ‘’Ik luister niet, maar de stem zorgt voor afleiding’’
  5. Luister naar je eigen ademhaling. Uit onderzoek blijkt dat ademhalingsoefeningen helpen lichaam en geest te ontspannen. Er bestaan ook trainingen om je te focussen op je ademhaling.
  6. Vermijd alcohol, nicotine en cafeïne voor het slapen gaan ( vanaf het eind van de middag)
  7. Maak een avondwandeling, maar let op grote lichamelijke inspanning.
  8. Bij slechthorendheid: vermijd situaties waarbij de slechthorendheid een (te grote) beperking oplevert. Heb je moeite met telefoneren? Houd gesprekken dan kort. Is tv kijken vermoeiend? Beperk dat dan in de avond. En vermijd intensieve gesprekken (met achtergrondlawaai).
  9. Je kan gebruik maken van een tinnituskussen met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
  10. Pas op met dutjes overdag.

Studie toont aan: Tinnitus hoeft niet te verbeteren om te kunnen slapen

De uitkomsten van de REST-studie laten zien dat cognitieve- en gedragsprocessen (gedachten, gedrag en slaapkwaliteit) tussen mensen met slapeloosheid en mensen met slapeloosheid bij tinnitus vergelijkbaar zijn. Slapeloosheid bij tinnitus past in het cognitieve model voor slapeloosheid. Net als bij slapeloosheid, lijken gedachten en gedrag de slaapproblemen in stand te houden. Zeker bij angst, depressie en stress bij tinnitus. De tinnitus-luidheid heeft geen duidelijke invloed op de slaapproblemen. Omdat mensen met slapeloosheid baat hebben bij Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) en er veel overeenkomsten zijn met slapeloosheid bij tinnitus, zouden mensen met slaapproblemen bij tinnitus dus ook baat kunnen hebben van CGT voor slapeloosheid. Lees verder >

Ook interessant:

Publicatiedatum: 05 februari 2024