Voorlopige onderzoeksresultaten over de relatie tinnitus én slapeloosheid

Slapeloosheid is een veel gehoorde klacht van mensen met tinnitus. Toch zijn er volgens Dr Mckenna (University College London hospitals) weinig psychologische studies die tinnitus in relatie tot slapeloosheid onderzocht hebben. De definitie van slapeloosheid is ook moeilijk te geven. Wel is duidelijk dat slapeloosheid in verband te brengen is met een zware tinnituslast, slechte kwaliteit van leven en weinig tolerantie om met oorsuizen om te gaan. In deze problematiek staat ‘de kip, of het ei’ discussie centraal: slaapt men slecht door de zware tinnitus last, of, is slecht slapen de oorzaak van de zware tinnituslast?

Op de KNO afdeling van Dr McKenna is er onderzoek gedaan om te zien of de Cognitieve Gedrag Therapie voor slapeloosheid (CBTi, Cognitive Behavioural Therapy for Insomnia) effectief kan zijn. Er zijn 102 patiënten met tinnitus - willekeurig - in drie groepen verdeeld:

  • Groep 1 volgde acht weken de CBT i behandeling. Er waren restricties op slaap- en bedtijd, deelnemers kregen intensieve psycho-educatie en een sound generator aangeboden in de slaapkamer. Er waren ontspanningsoefeningen en voorlichting over slaaphygiëne.
  • Groep 2 kreeg een zogenaamde ‘best-care’ audiologische behandeling (een minder intensief programma) en 
  • Groep 3 was een ‘slaap lotgenoten contact groep’ waarin er in groepsverband slaapervaringen gedeeld werden. Alle deelnemers hielden gedurende een aantal weken een slaap dag(nacht)boek bij.

Behandeling richten op zowel tinnitus als de slapeloosheid

De uitkomsten na de behandeling lieten zien dat de mensen die de CBTi gevolgd hadden beter sliepen en minder last van hun tinnitus hadden. Op de tweede plaats eindigde groep 2 en als laatste groep 3. Van belang in de lezing was dat Dr McKenna benadrukte dat je in de behandeling én tinnitus én slapeloosheid moet aanpakken. Alleen focussen op slapeloosheid heeft minder effect.

Mindset

In de discussie die volgde op de lezing werd duidelijk dat veel mensen het onvermijdelijk vinden dat slapeloosheid door de tinnitus komt. Er werd zelfs gezegd, ‘als je kan slapen, heb je geen tinnitus’. Die gedachte moet doorbroken worden. Ook bleek dat mensen die de CBTi gevolgd hadden en gewend waren slaappillen te gebruiken nu minder slaap medicatie nodig hadden. Er werd in de ‘question and reply’ ronde gevraagd of de CBTi behandeling (en het gerelateerde protocol) overal in de UK beschikbaar is in de audiologische centra. Dat is niet het geval. Echter, Mckenna drong aan op het in dienst nemen van hoorprofessionals op KNO-afdelingen met een grondige training van, en vooral een mindset gericht op, CBT voor tinnitus.

COVID-19 heeft nu het vervolg op de behandeling van de KNO afdeling in Londen stil gelegd. Er wordt gekeken hoe er via Zoom (videobellen) vervolgonderzoek kan plaatsvinden.

> Dit is een samenvatting van één van de lezingen/presentaties die plaatsvond tijdens het online conferentie van de British Tinnitus Association.

Lees ook:

Publicatiedatum: 08 oktober 2020