Hoormij Magazine in het teken van gebaren en meer...

Bianca van der Horst vertelt hoe belangrijk het voor slechthorenden is om grenzen te stellen, voor zichzelf op te komen en te relativeren. Ze richtte de Gebarenchallege op en spreekt razend enthousiast over de voordelen en de rust van NmG voor mensen met een (ernstig) gehoorverlies. Maar er is meer. Guido vertelt over 'zijn' tinnitus, de paniek die in het begin de overhand nam en hoe hij ermee leerde omgaan. Ook vind je een ervaringsverhaal over het leren leven met de gevolgen van cholesteatoom en Els geeft aan dat de brughoektumor die ze heeft niet haar hele leven onderuit heeft gehaald. En speciaal voor mensen die toe zijn aan een (nieuw) hoortoestel vind je tips en adviezen.

Wil je Hoormij Magazine óók ontvangen?

Word lid van Hoormij∙NVVS, ontvang het blad thuis op de mat.
En ontvang het bedrag retour van je zorgverzekeraar.

Gebaren geeft zoveel energie

"Ik wil dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen met elkaar kan communiceren." Bianca van der Horst vertelt hoe waanzinnig belangrijk het is voor slechthorenden om grenzen te stellen, voor zichzelf op te komen en te leren omgaan met grapjes die ze niet verstaan. Ze vertelt over de Gebarenchallege die ze oprichtte en waar inmiddels ruim 48.000 mensen aan deelnamen.

"Met tinnitus is er toch nog veel moois is om voor te leven"

Was het onbeschermd werken met een klopboormachine of de stress van een nieuwe baan de oorzaak van de heftige tinnitus, waar Guido (31 jaar) in juni 2023 voor het eerst mee te maken kreeg. Het is voor hem nog steeds een raadsel. “In het begin werd het geluid in mijn hoofd steeds luider en raakte ik in paniek. Die piep dreef me tot waanzin, ik wilde niet meer leven. Maar nu, vijf maanden later, kan ik er beter mee omgaan en zelfs zeggen dat het me sterker heeft gemaakt.”

Nieuw hoortoestel nodig? Waar moet je op letten?

Toe aan je eerste hoortoestel(len) of aan een nieuwe? Dan wil je natuurlijk het beste. Hoe zorg je ervoor dat jij het - voor jou - juiste hoortoestel krijgt? En hoe voorkom je dat je met een onnodig duur apparaat de deur uitloopt bij de audicien. We vergelijken het wel eens met het kopen van een auto; je wordt snel verleid tot de aanschaf van allerlei extra’s. Bedenk dus goed wat je écht nodig hebt. Hoormij∙NVVS zet de aandachtspunten op een rij.

'Een brughoektumor hoeft niet je hele leven onderuit te halen'

In september 2011 krijgt Els Geraets van de ene op de andere dag uitval aan één kant van haar gezicht. “Eerst kon ik met mijn rechteroog ineens niet meer knipogen. In de loop van de dag kwam er steeds minder beweging in die kant van mijn gezicht.” De huisarts stuurde haar naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het kon op dat moment nog van alles zijn: van de ziekte van Lyme tot een tumor. Zes weken lang verkeerde Els in onzekerheid. Tot de uitslag kwam: een brughoektumor.

Cholesteatoom kan bij iedereen voorkomen

Oorontstekingen komen veel voor, maar bij ongeveer 9 op de 100.000 mensen is sprake van een cholesteatoom. “Dat zijn ongeveer 1500 mensen per jaar in Nederland”, zegt Paul Merkus, universitair KNO-arts in het Amsterdams UMC. Er is maar één remedie: opereren. Sommige mensen zijn er dan helemaal vanaf, bij anderen moet na een tijd opnieuw worden geopereerd. Benno Haarman vertelt zijn ervaringsverhaal. Hij leert leven met de gevolgen van cholesteatoom.

En verder...

Wat lees je nog meer in dit magazine - dat vanaf 24 mei 2024 bij leden op de mat ligt? Marjan Enzlin vertelt in een column over hoe de evenwichtsaandoening die ze kreeg haar wereld op zijn kop zette. Stan van Kesteren deelt op basis van eigen ervaring en die van slechthorenden in zijn omgeving zijn visie, overpeinzingen en adviezen over leven en werken met gehoorverlies. Dit keer over communiceren met AI. En ook Wendelina Timmerman inspireert je opnieuw met tips en adviezen over werken met gehoorverlies.

Op zoek naar het perfecte cadeau?

Óf wil je zelf een gift van betekenis doen? Waarom doneer je niet aan Hoormij∙NVVS? Met jouw donatie zetten we tinnitus, hyperacusis, gehoor- en evenwichtsproblemen op de kaart. Zo'n gift heeft dus direct een positieve en tastbare impact. Kortom, een attent cadeau, vooral als ons werk van betekenis is voor de ontvanger. Goed idee?

Doneer hier of zet deze link op je verlanglijstje.Publicatiedatum: 22 mei 2024