Inzamelingsactie Hoormij·NVVS: Gehoorschade treft jaarlijks duizenden jongeren

Hoormij∙NVVS vraagt aandacht voor preventie en de gevolgen van tinnitus. De oplossing ligt in voorlichting, preventie en onderzoek. Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken. Help ons tinnitus te voorkomen! Jaarlijks treft het duizenden jongeren. Boosdoeners zijn luide muziek bij festivals of concerten, maar ook het volume van de mobiele telefoon is vaak te hard. Wat helpt je als je ervan in paniek raakt of machteloosheid de overhand neemt? Hoe leer je er mee omgaan zolang er geen medicijn beschikbaar is? Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven. Help mee en doneer 5 euro.

Tinnitus. Niemand ziet het aan je. Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Fotograaf John Arkes maakte een serie portretten van mensen met oorsuizen. Een natte vinger die over een glas wrijft, dat is wat John zelf continu hoort. De beelden zijn aangrijpend. Gewone mensen, met een neutrale uitstraling, tegen een grijze achtergrond. Met voor zich een afbeelding van hun eigen geluid. Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot de ruisende zee en hele blazersensembles. Op één van de foto’s staat een kind, een mannetje van tien met in zijn handen een angstaanjagend beeld van een demon. ‘Doe maar zo eng mogelijk’ had hij tegen John gezegd. Het geluid dat hij constant hoort, maakt hem bang.

Zoektocht naar een oorzaak of medicijn

Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel. Als tinnitus zich ineens aandient vraag je je misschien af hoe dat ineens komt, wat de oorzaak is en als het langer duurt of het nog verdwijnt. Als de tijd verstrijkt en je na een bezoek aan de KNO-arts hoort dat er geen medicijn voor is, ga je misschien tóch op zoek naar artsen en behandelingen die je verder kunnen helpen. Begrijpelijk. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar helaas is er nog geen remedie. Hoormij·NVVS blijft hier aandacht voor vragen en geeft – voor nu – handvatten in het proces van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan. Dat kan vaak. Ben je in paniek? Deze adviezen en tips helpen je mogelijk verder. Of lees hoe je toch beter kunt slapen.

Behandeling en onderzoek

Wil je een idee krijgen van de mogelijkheden op het gebied van behandeling en onderzoek? Hier krijg je een indruk

Wachttijden audiologische centra moeten korter

Hoormij∙NVVS zoekt voortdurend naar oplossingen voor patiënt, zorgverleners en onderzoekers. En wijst nu de audiologische centra en de verzekeraars op de exorbitante wachttijden bij deze behandelcentra, met psychologisch vaak zeer belastende gevolgen voor patiënten. Waarom is de urgentie van onderzoek naar genezing en behandeling niet groter als het de samenleving naar schatting tussen de 3,9 en 10,8 miljard euro per jaar kost? Hoormij∙NVVS heeft dit probleem aangekaart bij de Federatie van Nederlandse Audiologische Centra (FENAC) en denkt mee aan een oplossing.

Misschien ook interessant:

Publicatiedatum: 30 augustus 2022