Jong en stress en paniek door tinnitus? Ontdek het voordeel van een buddy

Tinnitus. Als je er ineens mee te maken krijgt, kan het je leven behoorlijk ontwrichten. De oorzaak is niet altijd aanwijsbaar. Blootstelling aan te hard geluid tijdens een concert of een te hoog volume op je telefoon zijn boosdoeners. Jongeren hebben er daarom steeds vaker last van. Als je met oorsuizen te maken krijgt, is het fijn om het te delen met iemand die begrijpt wat je meemaakt. Daarom zet Tinnitus Jong Netwerk buddy’s in.

Sommige mensen raken door tinnitus dusdanig in paniek, dat ze aan niets anders meer kunnen denken. Een enkeling kan hierdoor zelfs niet meer eten en slapen. Dit gebeurt nogal eens in de beginfase of als het geluid in een latere fase (ineens) erg overheersend is. Continu geluid in je hoofd hebben kan erg beangstigend en vermoeiend zijn en je hebt er geen directe controle over. Het zijn dan ook meestal de ‘controlefreaks’ die in paniek raken en vaak zijn het relatief jonge mensen; twintigers, dertigers en veertigers.
Je bent niet alleen. Het is logisch dat deze impactvolle (eerste) periode stress oplevert. Te lang aanhoudende stress herken je vaak niet direct bij jezelf, een ander merkt dat sneller op. Daarom is het optrekken met een buddy een fijne manier om op elkaar te letten en elkaar te steunen wanneer dat nodig is. Bij Tinnitus Jong Netwerk zijn jongeren aangesloten die weten wat jij meemaakt.

Paniekfase

Als je in paniek bent, staat je stress-systeem continu in de actie-modus. Dat kan zich uit in: onrust, angst, nervositeit, doemdenken, snel overprikkeld zijn, continu bezig zijn met tinnitus, hoger en sneller ademhalen of hyperventileren, meer last van je nek of schouders hebben, slecht slapen en geen of weinig eetlust hebben. Door paniek versterken de bovengenoemde factoren, waardoor de tinnitus kan verergeren. Maar, als je het kunt verergeren, kun je het ook verbeteren. Probeer uit je hoofd te komen, ontspanning of afleiding te zoeken en probeer bewust te luisteren naar je geluid zonder er een oordeel over te hebben.

Een buddy kan je helpen

Onderzoek wijst uit dat een goed buddy systeem stress verlagend werkt. Als je gaat werken met een buddy systeem is het fijn om een vaste buddy te hebben voor een langere periode waar je je prettig bij voelt. Neem contact op via tinnitus@stichtinghoormij.nl en vraag naar de mogelijkheden.


Lees ook:

Publicatiedatum: 25 oktober 2021