Hoortoestel nodig? Zo kies je de juiste

Het aanschaffen van een hoortoestel is niet makkelijk. Hoormij∙NVVS krijgt regelmatig klachten van mensen die een hoortoestel aangemeten hebben gekregen dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Dat moet anders kunnen en daarvoor moet je je goed laten informeren. Hoe zorg je dat je een hoortoestel krijgt dat bij je past?

 • Hoorprotocol

Het begint met kennis over het hoorprotocol. Wat is dat ook alweer? Dat bepaalt voor welk hoortoestel je in aanmerking komt. En het is een stappenplan voor audiciens om te bepalen welk hoortoestel je vergoed krijgt. De indeling is gebaseerd op je gehoorverlies en levensstijl. Het idee erachter is dat je een hulpmiddel vergoed krijgt waarmee je goed genoeg kunt functioneren. Dus bij lichte gehoorproblematiek krijg je een eenvoudiger toestel dan als er sprake is van ernstig verlies en waarbij je veel in complexe luistersituaties verkeert. Meer info: Hoorprotocol 2.0

Vijf categorieën

Bij de audicien word je aan de hand van een gehoortest en een vragenlijst ingedeeld in één van de vijf categorieën waarbij 1 eenvoudig is en 5 complex. Ook de diverse hoortoestellen zijn ingedeeld in deze vijf categorieën. Val je in categorie 3, dan kun je kiezen uit een toestel categorie 3, waarbinnen meerdere merken en modellen verkrijgbaar zijn. De zorgverzekeraar vergoedt 75% van de kosten, de overige 25% betaal je zelf. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat als je je eigen risico nog niet hebt gebruikt, dát er in de meeste gevallen dan nog bijkomt. Wil je graag een hoortoestel uit een hogere categorie, dan krijg je bij de meeste verzekeringen helemaal geen vergoeding. Het is dus van belang om te weten wat jouw zorgverzekeraar precies vergoedt en met welke audiciens een contract is afgesloten. 

Tien tips

 • Check je zorgverzekering

Zoek voor het eerste bezoek aan een audicien uit wat jouw verzekering vergoedt. Stap eventueel over naar een andere zorgverzekering

 • Neem iemand mee

Laat een familielid of een vriend/vriendin je helpen door mee te denken, alert te zijn en kritische vragen te stellen.

 • Wat wil je horen?

Zet van tevoren op een rij wat je belangrijk vindt om te horen. Wat heb je nodig? Werk je nog en heb je vaak vergaderingen? Zit je regelmatig in drukke ruimtes, maak je muziek? Het is net als bij een auto: je wordt heel snel verleid tot de aankoop van allerlei extra’s. Je kunt een auto kiezen met een basis-, een midden- en toppakket. Dat geldt ook voor hoortoestellen. Neem alleen genoegen met goed werkende apparaten.

 • Kies de juiste audicien

Informeer bij mensen in je omgeving naar hun ervaringen met audiciens of bekijk reviews op de website. Check of de audicien van jouw keuze een contract heeft met je verzekering. Bezoek de audicien en laat een gehoortest doen. Je mag best laten weten dat je goed voorbereid bent en weet hebt van het hoorprotocol. Je kunt zeggen dat je in principe een hoortoestel wilt dat wordt vergoed door de verzekering en dat dit in de meeste gevallen ook gewoon kan. Voorkom ’verkooppraatjes’.

 • Raadpleeg Hoorwijzer

Op Hoorwijzer vind je beoordelingen van diverse hoortoestellen en meer informatie over het hoorprotocol.

 • Bezoek bij twijfel een tweede audicien

Twijfel je aan het advies van de audicien of is het advies een hoortoestel buiten de vijf categorieën? Dan kun je langs gaan bij een tweede audicien. Neem de uitslag van de gehoortest en het advies van de eerste audicien mee. Laat weer een gehoortest doen en vergelijk de uitslagen. Zijn deze ongeveer gelijk en is het advies een toestel in de categorie 1-5, dan kies je de audicien waar je je het beste bij voelt.

 • Uitproberen

Weet dat je gratis twee verschillende hoortoestellen mag uitproberen, gedurende acht weken per toestel. Het is slim om eerst een toestel uit te proberen dat vergoed wordt, dus in de categorie 1-5. Je kunt daarna altijd nog een toestel uit de buitencategorie uitproberen. Merk je duidelijk verschil, dan is dat het ook waard.

 • Hoortoestel afstellen

Afstellen doet jouw audicien. Houd er rekening mee dat je oren soms wel één tot twee maanden moeten wennen aan het geluid en dat ongecompliceerd goed horen nooit meer terug komt. Heb je het idee dat jouw toestel niet goed is afgesteld, ga dan terug naar de audicien. Negen van de tien problemen met een hoortoestel hebben te maken met een onjuiste afstelling.

 • Second opinion vragen

Bij grote twijfel kun je een second opinion bij een Audiologisch Centrum vragen. Daarvoor heb je wel een verwijzing van je huisarts nodig. Weet dat de wachtlijsten vaak lang zijn. Bij het AC krijg je opnieuw een gehoortest en een advies voor een toestel. Hiermee ga je weer terug naar de audicien. Met een positief advies van het audiologisch centrum kun je bij je zorgverzekeraar de kosten vergoed krijgen.

 • Maak het bespreekbaar én de belastingdienst

Als je de kosten van je hoortoestel niet vergoed krijgt wil een werkgever soms wel meebetalen, zeker als het duurdere toestel toegevoegde waarde heeft voor je werk. Bespreek het met de arbo arts of je leidinggevende. Bij de belastingdienst zijn extra kosten voor een hoortoestel in bepaalde gevallen aftrekbaar, maar daarbij geldt wel een hoge drempel. 

Niet tevreden met jouw hooroplossing? Meld het!

Je kunt je ervaringen (vanaf 2013), mailen naar info@stichtinghoormij.nl. Omschrijf hierin zo kort en duidelijk mogelijk (maximaal 250 woorden) wat je hebt meegemaakt. Wat willen we van je weten? Onderaan dit bericht vind je wat we van je nodig hebben.


Relevante links

Publicatiedatum: 10 maart 2020