Wanneer krijg je je hoortoestel vergoed?

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders zijn matig tot ernstig slechthorend en kunnen een hoortoestel gebruiken. Maar niet alle toestellen worden vergoed. Max Meldpunt zet, o.a. met informatie van Hoormij.NVVS, op een rij welke soort gehoorapparaten er zijn en hoe het werkt met de vergoeding van de zorgverzekering. Ze leggen ook uit hoe het kan dat zoveel mensen rondlopen met een te duur niet vergoed hoortoestel. Aanleiding is het interview met Ina Hofstee over hoe het hoorprotocol (niet) werkt. Het is een kwalijke zaak, maar minstens net zo erg is dat mensen die deze hoortoestellen wel nodig hebben deze niet (vergoed) krijgen en genoegen moeten nemen met slechtere toestellen met alle gevolgen van dien. Dat was Ina bijna overkomen. Ook plaatste Hoormij.NVVS een oproep om je ervaringen te melden in de zoektocht naar het juiste hoortoestel.

Wanneer wordt een hoortoestel vergoed?

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen matig tot ernstig slechthorend. Hierdoor komen ze in aanmerking voor een hoortoestel dat vergoed wordt uit de basisverzekering. Een hoortoestel dat vergoed wordt, is ingedeeld in verschillende categorieën. Categorie 1 staat voor eenvoudige hoortoestellen, categorie 5 zijn toestellen die nodig zijn voor complexere gehoorproblemen. Voor 95 procent van alle mensen met gehoorproblemen is een hoortoestel binnen deze 5 categorieën voldoende. Er zijn binnen deze categorieën circa 1400 hoortoestellen beschikbaar. Je krijgt 75 procent vergoed, 25 procent moet je zelf bijdragen.

Vergoeding andere hoortoestellen kan soms

Als je geen goed toestel kunt vinden binnen deze categorieën dan zijn er ook gehoorapparaten te koop in de zogenaamde buitencategorie. Deze toestellen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wil je toch in aanmerking komen voor vergoeding dan moet je minimaal twee hoortoestellen in de categorie 1-5 uitgeprobeerd hebben. Als deze toestellen niet goed voor je werken kan de audicien een bericht sturen naar de audioloog. Een audiologisch centrum is een onafhankelijke instantie die gespecialiseerd is in (complexe) gehoorproblemen. Hoortoestellen uit de buitencategorie worden alleen vergoed als ze echt noodzakelijk zijn. Wil je de laatste snufjes op jouw hoortoestel dan moet je dit toestel volledig zelf betalen, je krijgt dan niets vergoed.

Hoorimplantaten

Als het audiologisch centrum een toestel uit de buitencategorie adviseert krijg je dit toestel vaak wel vergoed. Let op: dit kan per verzekeraar verschillen. Check dit daarom bij jouw zorgverzekeraar. Naast hoortoestellen uit de buitencategorie zijn er ook andere oplossingen voor slechthorenden, zoals bijvoorbeeld hoorimplantaten. In het audiologisch centrum kunnen ze hierover ook adviseren.

Audicien is verkoper, KNO-arts verleent zorg

Steeds meer mensen kopen onnodig een duur hoortoestel in de buitencategorie. Je mag uiteraard kiezen wat je wilt, maar het is jammer als je duizenden euro’s betaalt voor een hoortoestel terwijl je het ook vergoed kunt krijgen. Hoe komt dit? Als je bij een KNO-arts komt dan valt dit onder het kopje zorg. Maar een audicien is een commercieel bedrijf. Er is niets mis met verkopen, maar het is wel belangrijk om je dit te realiseren als je een gehoorapparaat wilt aanschaffen. Hier schreef Wil Verschoor, directeur een column over: zorg en commercie.

Dure toestellen leveren audicien meer op

Want de tarieven van gehoorapparaten staan onder druk. Dat betekent dat audiciens steeds minder verdienen op een toestel. Soms zijn de verdiensten zo laag dat het voor de audicien geen zin heeft om een ruim aanbod ‘gewone’ toestellen in categorie 1 tot 5 te bestellen en aan te bieden. Onafhankelijke audiologen zeggen dat maar 5 procent van de slechthorenden een toestel uit de buitencategorie nodig heeft. Toch koopt maar liefst 20 procent een toestel uit die categorie, vaak niet vergoed. Dit percentage stijgt de laatste jaren, omdat de audiciens meer verdienen aan deze duurdere gehoorapparaten.

Goedkoop toestel minder aangeboden

Dat ze minder verdienen op ‘gewone’ hoortoestellen kan betekenen dat een voor jou geschikt hoortoestel in de categorie 1-5 niet door jouw audicien aangeboden wordt. Dit wil niet zeggen dat dit toestel niet bestaat, er zijn wel 1400 toestellen. Maar deze worden lang niet allemaal aangeboden door audiciens. Het gevolg hiervan is dat er slechthorenden zijn die geholpen zouden zijn met een toestel in de categorie 1-5, maar een duurder toestel uit de buitencategorie aangesmeerd krijgen. Audiciens zijn geen wolven in schaapskleren, de meesten zijn hardwerkende ondernemers met passie voor hun vak. Maar er moet ook brood op de plank komen, dat moet je goed in de gaten houden.

Verzekeraars bepalen de prijs

De verzekeraars bepalen de tarieven voor hoortoestellen. De afgelopen jaren zijn de tarieven met ongeveer 30 procent gedaald, daarom staan de audiciens onder druk. Ook verzekeraars hebben een commercieel belang, maar ze zijn uiteraard ook gebonden aan het regeerakkoord en de begroting van het kabinet. Bezuinigingen hebben dus ook gevolgen voor de prijs die verzekeraars vragen aan audiciens.

Belastingaftrek hoortoestel

Met een positief advies van het audiologisch centrum kun je bij jouw zorgverzekeraar de kosten vergoed krijgen. Soms wil een werkgever ook meebetalen, zeker als het duurdere toestel toegevoegde waarde heeft voor jouw werk. Bij de belastingdienst zijn extra kosten voor een hoortoestel in bepaalde gevallen aftrekbaar.

Gehoorapparaat aanschaffen

Nu je weet hoe het zit met de vergoedingen, kun je een hoortoestel gaan aanschaffen. Maar hoe doe je dat? Max Meldpunt beschrijft het in deel twee van dit artikel: Hoortoestel nodig? Zo koopt u de juiste.

Bron: MaxMeldpunt

Relevant

Publicatiedatum: 03 januari 2022