Hoormij Magazine in het teken van slecht horen, CI, tinnitus, drop attacks en meer

Als je meer over je gehoor- en/of evenwichtsaandoening weet, kun je betere keuzes maken en ermee omgaan op een manier die bij jou past. Je bent niet alleen. Ontdek de kracht van (h)erkenning en lees over mensen met een vergelijkbare aandoening. In Hoormij Magazine van mei 2023 vind je tien tips bij hyperacusis, columns over leven en werken met gehoorverlies en lees je het ervaringsverhaal van Frances Gallimore. Zij houdt een hartverwarmend pleidooi over het omarmen van haar beperking, het wonder dat CI heet én de geboorte van haar boek. Er is aandacht voor tinnitus en het belang van preventie. Maar je vind ook informatie en een ervaringsverhaal over drop attacks bij Ménière.

Wil je Hoormij Magazine óók ontvangen?

Word lid van Hoormij∙NVVS, ontvang het blad thuis op de mat. Word lid van Hoormij en ontvang het bedrag retour van je zorgverzekeraar.

Omarm je slechthorendheid in alle facetten

Schaamte, schuld en gevoelens van onveiligheid zijn thema’s in het leven van Frances Gallimore. Toch houdt ze een hartverwarmend pleidooi over het omarmen van haar beperking, het wonder dat CI heet én de geboorte van haar boek.

Hoe een Hardstyle Festival zonder oordoppen tot tinnitus leidde

Waarschijnlijk heeft Robin Hovenier al op jonge leeftijd tinnitus, maar na een Hardstyle festival waren de geluiden in zijn hoofd zo heftig dat hij dacht dat hij gek werd. “Normaal heb ik oordoppen bij me, maar die keer was ik ze vergeten.”

Drop attacks

Mensen, zoals Frannie, met de ziekte van Ménière kunnen plotseling omvallen of in elkaar zakken. Zonder waarschuwing, duizeligheid, misselijkheid en bewustzijnsverlies. Dat is het kenmerk van Tumarkin drop attacks.

Oorklachten na zwangerschap: drie vrouwen kregen cholesteatoom. Toeval?

Gehoorverlies, duizelingen en druk achter het oor; Janneke Roozen, Kim Huizinga en Esmé Strijdhorst kunnen erover meepraten. Allemaal hebben ze te maken met cholesteatoom, omschreven als een goedaardige tumor, chronische middenoorontsteking of parelgezwel. Een zeldzame aandoening, die vaak laat wordt opgemerkt, met ingrijpende gevolgen. Ze kwamen met elkaar in contact via gesprekgroepen van Hoormij∙NVVS. En realiseerden zich dat ze – alle drie – vlak na hun zwangerschap de diagnose cholesteatoom kregen. Toeval? Of is er meer aan de hand?

Tips mensen met hyperacusis

Doet het uitruimen van de vaatwasmachine pijn aan je oren? Vind je het geluid van fluitende vogels pijnlijk? Is het pijnlijk om in de wind te fietsen? Dan heb je mogelijk hyperacusis. Wie overgevoelig is voor geluid kan geluid niet automatisch filteren. Dat betekent dat je de hele dag last hebt van onaangenaam en onvermijdelijk geluid. De ernst en mate ervan verschilt per persoon. Hyperacusis komt voor bij alle leeftijden, is meestal chronisch en gaat vaak gepaard met tinnitus en gehoorverlies. Wat kun je doen als je hier mee te maken hebt? Hoormij∙NVVS zet een aantal tips op een rij.

En verder...

Wat lees je nog meer in dit magazine - dat vanaf eind mei 2023 bij leden op de mat ligt? Anke Heij vertelt in een column over de mogelijke gevolgen van gehoorverlies binnen je relatie. Stan van Kesteren deelt op basis van eigen ervaring en die van slechthorenden in zijn omgeving zijn visie, overpeinzingen en adviezen over leven en werken met gehoorverlies. En ook Wendelina Timmerman inspireert je opnieuw. Dit keer over de rijkdom en reikwijdte van de zintuigen.

Op zoek naar het perfecte cadeau?

Óf wil je zelf een gift van betekenis doen? Waarom doneer je niet aan Hoormij∙NVVS? Met jouw donatie zetten we tinnitus, gehoor- en evenwichtsproblemen op de kaart. Zo'n gift heeft dus direct een positieve en tastbare impact. Kortom, een attent cadeau, vooral als ons werk van betekenis is voor de ontvanger. Goed idee?

Doneer hier of zet deze link op je verlanglijstje.Publicatiedatum: 25 mei 2023