Aanrader voor slechthorenden: 'Zolang ik nog vrijgezel ben'

Willem Dekker is als vrijwilliger en belangenbehartiger actief voor Hoormij∙NVVS. Hij schreef het boek: Leven met slechthorendheid en werd onlangs benoemd tot lid van verdienste vanwege zijn belangeloze, deskundige en waardevolle inzet voor mensen met een gehooraandoening. Recent las hij het boek: 'Zolang ik nog vrijgezel ben' van auteur Frances Gallimore. Willem: "Een groot compliment voor Frances, voor het boek en voor de wijze waarop zij in het leven staat." Lees hier zijn recensie.

"Zelf ben ik zeer ernstig slechthorend. Dat was voor mij de reden om het boek: Zolang ik nog vrijgezel ben te kopen. Met een leeftijd van 65 jaar, waarvan 42 jaar getrouwd, had ik vanzelf minder met het thema van het boek. Maar door de vlotte manier waarop Frances haar verhaal heeft geschreven, las het bijzonder lekker weg en heb ik het met belangstelling – en vaak een grote glimlach - bijna in één keer uitgelezen.

Voor slechthorenden zeer herkenbaar

Het is een boeiend verhaal en Frances weet aanvankelijk op subtiele wijze de gevolgen van haar slechthorendheid onder de aandacht te brengen. Verderop in het boek komt de slechthorendheid steeds nadrukkelijker voor het voetlicht, door de aansprekende voorbeelden die ze gebruikt (bijvoorbeeld tijdens een vrijpartij de CI verliezen of het ja knikken terwijl je van een gesprek nauwelijks iets meekrijgt). Voor slechthorenden zijn de voorbeelden zeer herkenbaar. Wat Frances erg goed doet, is dat ze haar beperking accepteert, ondanks dat er ze flink van baalt. Op geen enkel moment wordt het een zeurverhaal over slechthorendheid, het blijft een reële afspiegeling van hoe het is om met deze beperking te leven.

Bij menig goedhorende zullen de ogen worden geopend over de complicaties die slechthorendheid met zich meebrengt. Een groot compliment voor Frances, voor het boek en voor de wijze waarop zij in het leven staat.

Willem Dekker - Belangenbehartiger bij Hoormij∙NVVS

Kortom, dé boekentips voor deze zomer

Lees ook:

Publicatiedatum: 26 juni 2023