Telegraaf kopt over link gehoorverlies en zwangerschap

Een nare oorontsteking bleek blijvende gevolgen te hebben. Janneke Roozen (36) kreeg tot vier keer toe cholesteatoom: een zeldzame aandoening die vaak te laat wordt opgemerkt. Was het toeval dat dit telkens vlak na haar zwangerschap oplaaide? Ze bleek niet de enige. De Telegraaf besteedt - middels een paginagroot artikel - aandacht aan de link tussen zwangerschap en cholesteatoom. Inmiddels hebben ruim veertig vrouwen zich bij Hoormij∙NVVS gemeld na de aandacht die we ervoor hebben gevraagd. Kortom, het lijkt geen toeval en hiermee vergroot het de urgentie voor wetenschappelijk onderzoek.

Het artikel uit de Telegraaf vind je hier.

Wat is cholesteatoom?

Cholesteatoom, is de meest agressieve en lastigst te behandelen vorm van chronische otitis, ook wel chronische middenoorontsteking genoemd. Hoewel er ook een zeldzame aangeboren vorm bestaat, ontstaat cholesteatoom vaak tijdens de kinderjaren, maar ook op volwassen leeftijd. Meestal komt cholesteatoom slechts aan één kant voor, maar aan twee kanten is ook mogelijk. 

Van 1 tot en met 31 maart is het Cholesteatoma Awareness Month en vragen we extra aandacht voor deze aandoening.

Zwanger en cholesteatoom

De aanmaak van oestrogeen tijdens de zwangerschap lijkt een aanjager te zijn voor cholesteatoom. Dr. Fleur ten Tije, betrokken bij de commissie cholesteatoom van Hoormij∙NVVS: “Onderzoekers zagen dat bij vrouwen de oestrogeeneiwitten in sterke mate aanwezig waren, in tegenstelling tot mannen. Hierdoor hebben ze het vermoeden dat bij zwangerschap de celdeling versneld plaatsvindt en de (bij cholesteatoom) al op hol geslagen huidcellen nog sneller groeien.

Duizend keer meer oestrogeen

In de eerste fase van de zwangerschap wordt zo’n duizend keer meer oestrogeen aangemaakt als ervoor, om vervolgens af te vlakken. Net voor de bevalling krijgt oestrogeen opnieuw de overhand. Vrouwen krijgen dus eigenlijk twee keer een boost. De gedachte dat de zwangerschap en de productie van oestrogeen van invloed is op het cholesteatoom lijkt niet zo gek. Voor vrouwen met gehoorproblematiek of een verleden met cholesteatoom een moment om alert te zijn.

Zwanger en last van gehoorklachten?

Herken jij je in de verhalen van Kim, Esmé en Janneke? Kreeg jij ook de diagnose cholesteatoom na je zwangerschap? Stuur een mail naar cholesteatoom@stichtinghoormij.nl met in het kort je verhaal. Hoe meer vrouwen zich melden hoe meer kans er is dat er onderzoek naar gedaan wordt!

Lees ook:

Publicatiedatum: 27 maart 2023