Slechthorend én op zoek naar de beste babyfoon voor jouw (klein)kind

Ook als je te maken hebt met een gehooraandoening wil je jouw (klein)kind optimaal in de gaten kunnen houden. Alleen continue heen en weer lopen - om te checken of de baby huilt - kost veel moeite. Deze moeite kun je je besparen door de aanschaf van een babyfoon. Maar zijn er ook passende babyfoons voor dove of slechthorende (groot)ouders? Jazeker! En welke kies je dan uit?

Het belangrijk om jezelf af te vragen wat jij belangrijk vindt.

  • Lichtindicatoren (je kunt via lichtflitsen zien hoe hard het geluid is);
  • De kwaliteit van het beeldscherm als je voor een babyfoon met camera kiest;
  • Kies je voor een analoge of DECT variant?;
  • Welk bereik moet het geluid hebben?;
  • Welk signaal vind je fijn: geluid, trillen, of iets zien?

Lichtsignalen en trilfunctie

Er zijn diverse reguliere babyfoons die ook door slechthorende of dove ouders te gebruiken zijn. Zo is er aanbod zonder camera die visuele indicatoren gebruiken om je te tonen dat de baby geluid maakt. De reden hiervan is dat (groot)ouders, als ze bijvoorbeeld aan het stofzuigen zijn, nog steeds kunnen zien wanneer hun baby geluid maakt. Voor (groot)ouders met gehoorverlies is dit een uitkomst. Daarnaast is een trilfunctie een mogelijkheid. Deze trillingen zijn namelijk te voelen.

Babyfoons zonder camera

Er zijn voorbeelden van babyfoons zonder camera die gebruik maken van lichtindicatoren om te tonen dat er geluid gedetecteerd wordt. Zo is er de Alecto DBX-85 ECO DECT. Deze babyfoon maakt gebruik van DECT technologie, wat vrij is van storingen. Aan de hand van LED lampjes kun je zien wanneer er geluid gemaakt wordt door de baby. Het bereik van dit type is 50-300 meter. Het grote nadeel van DECT is dat het niet stralingsvrij is. In hoeverre straling slecht is voor je baby, is niet vastgesteld.

Een goedkope variant - die middels lampjes toont dat de baby geluid maakt - is de Motorala MBP-8. Daarnaast zijn er babyfoons die gebruik maken van trillingen om aan te geven dat de baby geluid maakt. Dit kunnen (groot)ouders voelen. Een goed voorbeeld van een dergelijke babyfoon is de Philips AVENT SCD843/01.

Babyfoons met camera

Met beeldbabyfoons kun je je (klein)kind ook optimaal in de gaten houden. Deze varianten zijn wel wat duurder. De Babyfoonvergelijker oppert de Samsung BrilliantVIEW en de Medisana Smart Baby Monitor).

Tips van een slechthorende moeder

Ook Janneke Roozen schreef een artikel over de aanschaf van een babyfoon voor slechthorende ouders en waar je op moet letten.

Zij werd slechthorend door cholesteatoom, is moeder en werkzaam in de GGZ. Omdat ze veel informatie miste rondom leven en werken met slechthorendheid startte ze: Hoorstyle.

Zij schrijft: "Onze babyfoon is niet speciaal voor slechthorenden ontwikkelt. Zij kocht de Motorola VM44 Connect Baby Monitor. Daarnaast heb ik een app die ik kan aanzetten, zodat ik het beeld op mijn telefoon zie. Dat is wel echt een batterij-slurper, maar doordat er een trilstand op zit, gebruik ik het wel. De aanschaf van een babyfoon is persoonlijk en gaat erom wat jij prettig vindt. Er wordt vaak gedacht dat geluid het beste waarschuwingssignaal is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn!"

Lees ook:

>  Zwanger en last van oorklachten?

>  Slechthorend en opvoeden

> Opvoeden met tinnitus en hyperacusis

Publicatiedatum: 09 november 2023