Radar besteedt aandacht aan misstand in de hoorzorg

Willem Dekker is als vrijwilliger en belangenbehartiger actief voor Hoormij∙NVVS. Hij schreef het boek: Leven met slechthorendheid en werd onlangs benoemd tot lid van verdienste vanwege zijn belangeloze, deskundige en waardevolle inzet voor mensen met een gehooraandoening. Opnieuw een column van zijn hand. Dit keer over misstanden bij de aanschaf van een nieuw hoortoestel.

Op 11 maart 2024 besteedde het tv-programma Radar van AVRO-TROS aandacht aan mensen die een te duur hoortoestel krijgen aangesmeerd door een audicien. Rond de miljoen kijkers zagen hoe mystery shopper Ruud bij drie audiciens - ondanks zijn milde hoorverlies van rond de 35dB - drie keer het advies kreeg om toch vooral – voor eigen kosten – de duurste hoortoestellen aan te schaffen. Ruud – uitgerust met twee verborgen camera’s - speelt zijn rol met verve en kijkt belangstellend mee naar het suggestieve pamflet vol met bolletjes dat hem wordt voorgehouden waaruit zou blijken dat hij alleen met de allerduurste toestellen weer zou kunnen vergaderen en muziek luisteren. Onzin natuurlijk, want dat hangt in eerste aanleg af van de mate en soort gehoorverlies. Gelukkig wordt dat later in de uitzending bevestigd door een vooraanstaand audioloog van het LUMC.

Mij wordt gevraagd om de beelden van commentaar te voorzien. Anderhalf uur lang word ik geïnterviewd en wordt mij gevraagd te reageren op de beelden van Ruud met de verborgen camera. Uiteindelijk blijven daarvan slechts enkele fragmentjes over. Drie audiciens bezocht en drie keer is het raak. De afgelopen tien jaar heb ik in allerlei fora dit soort misstanden aan de kaak gesteld. Vaak werd ik weggehoond, want het was niet waar. Ik had het verkeerd begrepen of het was een incident. Nou, niks incident dus. Het bewijs staat op beeld.

Vertegenwoordigers van audiciens zijn door Radar uitgenodigd om naar de studio te komen om over dit onderwerp te discussiëren. Niemand uit de branche gaf gehoor aan deze uitnodiging. Jammer, maar de beelden spreken voor zich. Er is nu voor één onderwerp aangetoond dat er binnen de hoorbranche niet altijd juist wordt gehandeld en dat slechthorenden daar de dupe van zijn. Radar is natuurlijk een fantastisch platform voor een dergelijk item. Dat bleek direct uit de vele berichten en adhesiebetuigingen die ik de avond van de uitzending ontving via WhatsApp en de mail.

Hebben we er iets mee bereikt? In ieder geval zijn er circa een miljoen mensen gewaarschuwd. Én door het CDA zijn Kamervragen gesteld over dit onderwerp. De spin off kan nog groter worden, want ik heb bij de mensen van Radar ook andere misstanden binnen de hoorbranche onder de aandacht kunnen brengen. Je weet nooit of ze daar nog eens induiken voor een vervolguitzending. Ze weten ons - als patiëntenorganisatie Hoormij∙NVVS - nu in ieder geval te vinden.

Willem Dekker
Belangenbehartiger bij Hoormij∙NVVS

Lees ook:

Publicatiedatum: 04 april 2024