Kabinet wil actie om gehoorschade bij jongeren te beperken

Het kabinet wil in actie komen om gehoorschade bij jongeren te beperken of te voorkomen. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben te maken met tinnitus. En nu artsen en audiologen een 'vloedgolf' aan nieuwe, vooral jonge, tinnituspatiënten voorzien, wil de politiek met wetgeving ingrijpen om gehoorschade bij jongeren terug te dringen. Hoe? Ze denken aan het het verlagen van het aantal decibel op muziekevents en over het uitbreiden van gehoortesten op basisscholen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil hiervoor het advies van de Gezondheidsraad afwachten, maar een groot deel van

 de Tweede Kamer vindt direct ingrijpen noodzakelijk.

Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Wat helpt je als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Hoe leer er mee

 omgaan zolang er geen medicijn beschikbaar is? Wat kan wel?Patiëntenorganisatie speelt belangrijke rol in aandacht voor tinnitus

Hoormij·NVVS, dé patiëntenorganisatie voor mensen met tinnitus, vraagt continue aandacht voor de preventie en de gevolgen van oorsuizen. Zoals nu in de media. De oplossing ligt in betrouwbare voorlichting en onderzoek. Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, signaleert als wachttijden bij de audiologische centra oplopen, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar helaas is er nog geen remedie. Er zijn wel behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. Door dit artikel in het Algemeen Dagblad ging het balletje over de kans op gehoorschade, preventie en het belang van goede voorlichting opnieuw rollen. Het gevaar van luid geluid op Earpods, koptelefoons en het geluidsniveau bij concerten en festivals staat opnieuw in de schijnwerpers. 


Inzamelingsactie
Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken. Help ons tinnitus (blijvend) op de kaart te zetten. Doneer éénmalig 5 euro.


Strengere regels

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil strengere regels invoeren om gehoorschade bij vooral jongeren te voorkomen. Daarbij wordt gedacht aan het verlagen van het maximum toegestane geluidsniveau tijdens concerten en festivals. En hij denkt aan het uitbreiden van de gehoorscreening op basisscholen. Hij wacht het advies van de Gezondheidsraad af. Dat bevestigt een woordvoerder van Van Ooijen na nieuwe berichtgeving in het AD. De staatssecretaris is evenals artsen en audiologen bezorgd over de gehoorschade bij met name jongeren door vooral harde muziek. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid wordt al jaren ingezet op preventie van gehoorschade, maar er moet meer gebeuren, vindt Van Ooijen.

Oordoppen blijven noodzakelijk

Op verzoek van de bewindsman komt de Gezondheidsraad met een advies over het maximeren van het geluidsniveau op 100 decibel (Db) op festivals, in bioscopen en op sportscholen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geadviseerd dit als maximum te hanteren. In Nederland geldt nu een maximum van 103 Db. Dat betekent dat je nog steeds oordoppen moet dragen! Hoe zit dat dan? Alleen als bezoekers oordoppen dragen, is het maximale geluidsniveau van 103 decibel of straks misschien 100 decibel bij concerten of festivals in Nederland veilig. Bij het opstellen van de norm van 103 dB is uitgegaan van gehoorbescherming. Dit weet niet iedereen! Het aantal (jonge) mensen dat last heeft van gehoorbeschadiging neemt al jaren toe. In 2018 maakte staatssecretaris Paul Blokhuis nieuwe afspraken: het geluidsniveau mag gemiddeld maximaal 103 dB per kwartier zijn. Maar er wordt dan wel van uitgegaan dat bezoekers oordoppen dragen, die 15 dB van dit niveau dempen. 

Wat is een veilig geluidsniveau?

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Ook andere geluiden kunnen dus tinnitus veroorzaken. Kijk maar eens naar deze (bovenstaande) afbeelding van Oorcheck. Of lees hier: Wat is te hard?

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad gaat ook adviseren over de mogelijkheden om een wettelijke zorgplicht in te stellen voor organisatoren van (muziek)festivals ter bescherming van hun bezoekers. De Gezondheidsraad kijkt ook naar andere mogelijkheden om via landelijke maatregelen gehoorschade te kunnen voorkomen. Nu kan gehoorschade ontstaan bij het luisteren naar te harde muziek via de smartphone of andere persoonlijke muziekspelers, zegt de woordvoerder van Van Ooijen. De adviezen van de Gezondheidsraad verwacht de bewindsman in het najaar. Daarna besluit hij, in overleg met betrokken partijen, welke maatregelen er worden genomen in het voorkomen van gehoorschade.


Publicatiedatum: 12 september 2022