Hoormij·NVVS speelt belangrijke rol in aandacht voor tinnitus

Als patiëntenorganisatie vraagt Hoormij·NVVS continue aandacht voor de preventie en de gevolgen van tinnitus. Daar doen we jaarlijks nog een schepje bovenop tijdens de Week van het Oorsuizen. Maar nu ging het balletje in september 2022 rollen door een artikel in het Algemeen Dagblad. Sebastiaan Quekel - redacteur van het stuk - heeft sinds 2019 zelf last van tinnitus door luid geluid. Door de stroom aan media-aandacht die volgde zag ook het kabinet de urgentie en staatssecretaris Maarten van Oijen vroeg de gezondheidsraad om een advies, dat naar verwachting 30 november 2022 verschijnt. Hoe staat Hoormij·NVVS erin als belangenbehartiger?

Hoormij·NVVS pleit voor:

  • een wettelijke verplichting om het aantal decibellen op evenementen en concerten terug te brengen van 103 naar 99. Vergelijkbaar met de norm in Duitsland;
  • promotie van gehoorbescherming en bewustwording om gehoorschade en tinnitus door luid geluid te beperken;
  • goede voorlichting, onder andere op scholen.

NVAB geeft drie tips om je oren gezond te houden

  1. Draag oordoppen
  2. Houd voldoende afstand tot de speakers
  3. Gun je oren af en toe een kwartier rust

De vereniging van audicienbedrijven (NVAB) heeft hier een mooie overzichtelijke flyer voor gemaakt.

Politiek wil actie

Naar aanleiding van een interview met Wil Verschoor (directeur bij Hoormij∙NVVS) en een onderzoek van Veiligheid.nl zette Quekel het gevaar van luid geluid op Earpods, koptelefoons en het geluidsniveau bij concerten en festivals opnieuw in de schijnwerpers. Artsen en audiologen voorzien een 'vloedgolf' aan nieuwe, jonge, tinnituspatiënten. Het werd breed opgepakt door uiteenlopende media en talloze publicaties en discussies volgden. Het resultaat? De politiek wil actie. Met wetgeving moet ingegrepen worden om gehoorschade bij jongeren terug te dringen. Hoe? Door het verlagen van het aantal decibel op muziekevents en het uitbreiden van gehoortesten en voorlichting op basisscholen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil hiervoor het advies van de Gezondheidsraad afwachten, dat wordt 30 november 2022 verwacht.

Wat is te hard?

In Nederland geldt nu een maximum geluidsniveau van 103 Db. Onze wens is om dit te verlagen naar 99Db, liefst nog lager. In beide gevallen moet je dan nog steeds oordoppen dragen! Dat weet niet iedereen! Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Harde muziek is overigens niet de enige oorzaak van tinnitus. Ook andere geluiden kunnen oorsuizen tot gevolg hebben. Kijk maar eens naar deze afbeelding van Oorcheck

Tinnitus heeft ook andere oorzaken

Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.

Zoektocht naar een oorzaak of medicijn

Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel. Als tinnitus zich ineens aandient vraag je je misschien af hoe dat ineens komt, wat de oorzaak is en als het langer duurt of het nog verdwijnt. Als de tijd verstrijkt en je na een bezoek aan de KNO-arts hoort dat er geen medicijn voor is, ga je misschien tóch op zoek naar artsen en behandelingen die je verder kunnen helpen. Begrijpelijk. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar helaas is er nog geen remedie.  Er zijn wel veel wetenschappelijke onderzoeken en er zijn behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven.

Acceptatie

De acceptatie van een aandoening zoals tinnitus duurt gemiddeld zeventien maanden. Allerlei fases passeren de revue. Denk maar aan machteloosheid (zo kan ik niet leven), boosheid (waarom ik?) en rouw (ik zou willen dat het nog was zoals vroeger).

Snel in gesprek?

Sta je op de wachtlijst voor behandeling bij een audiologisch centrum of wil je in de tussentijd al in gesprek? Meld je dan via info@stichtinghoormij.nl. Wij organiseren onder meer gesprekken met ervaringsdeskundigen met wie je je verhaal kunt delen en tips en adviezen kunt inwinnen. Of bekijk de agenda en schrijf je in voor bijvoorbeeld het online tinnitus trefpunt.

Help ons tinnitus (blijvend) op de kaart te zetten

Hoormij·NVVS vraagt continue aandacht voor de preventie en de gevolgen van oorsuizen. Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken. Geef om tinnitus. Doneer éénmalig 5 euro.

Publicatiedatum: 29 november 2022