Tinnitus moet de wereld uit!
Tinnitus moet de wereld uit!

Tinnitus en op zoek naar oplossingen

Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben hiermee te maken. Wat helpt je als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Hoe leer er mee omgaan zolang er geen medicijn beschikbaar is? Wat kan wel? Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, signaleert als wachttijden bij de audiologische centra oplopen, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven. 

Sander de Kramer 

Tinnitus zette het leven van Sander de Kramer (journalist en televisiepresentator) zó op zijn kop, dat radeloosheid de overhand nam. Nu hij ermee kan omgaan, wil hij iets terugdoen. Hij steunt Hoormij∙NVVS door zijn verhaal te delen en de meerwaarde van onze organisatie (voor hem) te benoemen. Een verhaal over hoop en de kracht van relativeren.

Preventie

VeiligheidNL, Hoormij∙NVVS en hoor-experts uiten hun zorgen over het toenemende aantal jongeren met gehoorschade. In 2018 sloot toenmalig staatssecretaris Paul Blokhuis een convenant hierover. Daarin zijn afspraken gemaakt over onder meer een maximaal geluidsniveau van 103 decibel. Dat is wel mét oordoppen in! Maar dat weet niet iedereen. Ook het structurele gebruik van headphones en Earpods kan leiden tot een vloedgolf aan nieuwe patiënten.

Wat is een veilig geluidsniveau?

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Ook andere geluiden kunnen dus tinnitus veroorzaken. Kijk maar eens naar deze (bovenstaande) afbeelding van Oorcheck. Of lees hier: Wat is te hard?

Kom ook in actie!

Wil je ons helpen door te doneren? Met jouw éénmalige donatie van 5 euro kan Hoormij·NVVS goede voorlichting blijven geven, gesprekken tussen lotgenoten organiseren, onderzoek stimuleren en aan de bel trekken als dat nodig is. Bedankt! 

Onzichtbaar

Tinnitus. Niemand ziet het aan je. Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Fotograaf John Arkes maakte een serie portretten van mensen met oorsuizen. Een natte vinger die over een glas wrijft, dat is wat John zelf continu hoort. De beelden zijn aangrijpend. Gewone mensen, met een neutrale uitstraling, tegen een grijze achtergrond. Met voor zich een afbeelding van hun eigen geluid. Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot de ruisende zee en hele blazersensembles. Op één van de foto’s staat een kind, een mannetje van tien met in zijn handen een angstaanjagend beeld van een demon. ‘Doe maar zo eng mogelijk’ had hij tegen John gezegd. Het geluid dat hij constant hoort, maakt hem bang.

Zoektocht naar een oorzaak of medicijn

Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel. Als tinnitus zich ineens aandient vraag je je misschien af hoe dat ineens komt, wat de oorzaak is en als het langer duurt of het nog verdwijnt. Als de tijd verstrijkt en je na een bezoek aan de KNO-arts hoort dat er geen medicijn voor is, ga je misschien tóch op zoek naar artsen en behandelingen die je verder kunnen helpen. Begrijpelijk. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar helaas is er nog geen remedie. Er zijn wel veel wetenschappelijke onderzoeken en er zijn behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven. Hoormij·NVVS blijft hier aandacht voor vragen en geeft – voor nu – handvatten in het proces van de eerste klachten tot er succesvol mee omgaan. Dat kan vaak. Ben je in paniek? Deze tips kunnen je helpen.

Slapeloosheid 

Slapeloosheid is een veel gehoorde klacht van mensen met tinnitus. Het kan er voor zorgen dat het inslapen minder makkelijk gaat en sommige mensen geven aan er wakker van te worden. Het slechte slapen zorgt weer voor minder draagkracht en conditieverlies. Dit verergert de tinnitus weer. Een vicieuze cirkel. Hier vind je tien tips van mensen met tinnitus voor mensen die er ook last van hebben.

Eerste hulp bij oorsuizen

Het boek van Olav Wagenaar: Eerste hulp bij oorsuizen vinden veel tinnituspatiënten een aanrader. 

Wist je dat?

  • Tinnitus niet alléén een piep of een suis is, maar dat het ook andere geluiden kunnen zijn?
  • Er geen operatie of behandeling is waarmee de tinnitus verdwijnt?
  • Je wél kunt leren omgaan met tinnitus en hier behandelingen voor zijn?
  • Mensen met tinnitus sneller moe, angstig en overprikkeld zijn of last hebben van concentratieproblemen en slapeloosheid?
  • Begrip van familie, vrienden en collega's helpt?
  • Zo’n 20% van de jongeren in Nederland last heeft van tinnitus? Dit vaak komt door luisteren naar harde muziek of uitgaan?
  • Tinnitus ook een andere oorzaak kan hebben?

Leg uit wat je hoort

Begrip uit je omgeving is belangrijk. Hoe leg je uit aan anderen hoe belastend het is? Maak bijvoorbeeld gebruik van de geluidsfile ‘Tinnitus geen gehoor’. Hierop staan ruim 150 tinnitusgeluiden.

Samen sta je sterker - in gesprek met anderen

Samen sta je sterk(er). Je bent niet alleen. Ontdek de kracht van (h)erkenning en ontmoet mensen in hetzelfde schuitje en met een vergelijkbare aandoening. Wissel informatie en adviezen uit. Of geef zelf tips. Veel bijeenkomsten vinden (nog) digitaal plaats (via Teams bijvoorbeeld). Houd de agenda in de gaten voor data waarop bijeenkomsten, gespreksgroepen en Webinars plaatsvinden. 

Medische informatie 

De Patiëntentool biedt informatie over de KNO-richtlijn tinnitus in voor leken duidelijke taal. Ook voor huisartsen, waar de meeste mensen met tinnitus het eerst terechtkomen, heeft Hoormij.NVVS een leidraad ontwikkeld. Deze is gratis te downloaden. Op zoek naar een een hulpverlener? Bekijk het overzicht hulpverleners tinnitus. Ook Brai3n kan mensen met tinnitus verder helpen.

Initiatief uit Groot-Brittannië

Jaarlijks vindt in Groot-Brittannië de Tinnitus Awareness Week plaats. Hoormij.NVVS heeft hier met de Week van het Oorsuizen een Nederlandse variant op gemaakt.

Henk (50) heeft last van tinnitus"Het geluid van een fluitketel hoor ik de hele dag in mijn hoofd." 
Jong en last van tinnitus?
Jasper (10) hoort een engmakend geluid in zijn hoofd. 's Nachts maakt het hem bang.
Ervaringsverhalen Tinnitus