Hoormij Magazine draait om Duizeligheid en Evenwicht

Evenwicht is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De ziekte van Ménière, een brughoektumor of een uitvallend evenwichtsorgaan zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven volledig ontwrichten. Tijdens de Balance Awareness Week van 13 tot 19 september 2020 besteedt Hoormij∙NVVS hier aandacht aan. Zo staat Hoormij Magazine volledig in het teken van Duizeligheid en Evenwicht. Met op de cover de familie Hofstra. Drie generaties aan het woord over gehoorverlies, slingeren en vrijheid. Maar ook KNO-artsen Raymond van de Berg en Josine Widdershoven, beiden evenwichtsdeskundigen, over de complexiteit van het zintuig, herkenning van de klachten, behandeling en de nieuwste ontwikkelingen. Hoormij Magazine ligt vanaf 18 september 2020 weer op de mat bij leden van Hoormij∙NVVS. Interesse? Meld je nu aan als lid! 

Balance Awareness Week  

We besteden aandacht aan diverse soorten evenwichtsaandoeningen. De laatste tien jaar is in de medische wereld meer aandacht voor evenwichtsaandoeningen. En is er internationale erkenning voor nieuwe diagnoses. De diagnose ‘Ménière’ was vaak een vergaarbak voor onverklaarde klachten van draaiduizeligheidsaanvallen, slechthorendheid en oorsuizen. Met voortschrijdend inzicht is duidelijk dat een flinke groep mensen die in het verleden de diagnose ‘ziekte van Ménière’ kregen, (bijvoorbeeld) de aandoening vestibulaire migraine blijkt te hebben. Het is vaak een zoektocht naar de juiste diagnose. #BAW2020.

Evenwichtsproblemen bij kinderen

Evenwichtsproblemen? Die komen niet voor bij kinderen. We wisten heel lang niet dat dit kan. Maar als je er niet naar kijkt. Dan zie je het ook niet.” Josine Widdershoven, KNO-arts bij het MUMC+, is gespecialiseerd in evenwichtsstoornissen bij kinderen. “Als uit de neonatale gehoorscreening gehoorverlies blijkt, moet je eigenlijk ook direct het functioneren van het evenwicht testen. Als er iets mis is, is het van belang om zo vroeg mogelijk te starten met fysiotherapie om zo de reflexen te trainen. En dan zijn er ook nog kinderen mét evenwichtsproblemen, zonder gehoorverlies. “Betere screening en vroegtijdige behandeling, daar pleit ik voor.”

Wat als je partner ineens duizelig en misselijk wordt en blijft?

Ton, de man van Ada, was al een paar weken wat duizelig. Even wat rustiger aan doen, dachten ze. Het bleek uitval van zijn evenwichtsorgaan. Daar leerde Ton redelijk goed mee leven. Tot ook het andere evenwichtsorgaan het begaf. Ton en Ada Sellemans blijven kijken naar wat wel kan: “Je moet uit de negatieve spiraal blijven,” benadrukt Ada. Als lid van de commissie Duizeligheid en Evenwicht van Hoormij∙NVVS zet zij zich ook in voor partners van mensen met evenwichtsproblemen. “Die aandacht voor partners heb ik zelf heel erg gemist.”

Verder

Boeiende columns, nieuws, Stichting Oorfonds, met als doel onderzoek naar oorproblemen bevorderen. In verband met het corona-virus start Hoormij.NVVS met de organisatie van kleine (online) bijeenkomsten. Houd de agenda in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Ook Hoormij Magazine ontvangen?

Hoormij∙NVVS zet zich in om kennis te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met deze, ook bij medische professionals, gehooraandoeningen. Met jouw steun kunnen wij een verschil maken. Doneer vandaag nog! Als lid ontvang je Hoormij Magazine 4 keer per jaar in de brievenbus! We versturen geen losse nummers. Meer info over doneren en lidmaatschap vind je hier

Lees ook:

Publicatiedatum: 31 augustus 2020