Hoormaatje of toch maar niet?

Het project Hoormaatje is in 2022 om goede redenen van start gegaan. Door soms misleidende en niet realistische reclames krijgen potentiële hoortoestelgebruikers een verwrongen beeld van de aanschaf en het resultaat van een hoortoestel. Een hoormaatje begeleidt een (nieuwe) potentiële hoortoestelgebruiker, geeft objectieve voorlichting over de aanschaf en behoedt deze voor valkuilen. Het aantal aanmeldingen tijdens de pilot is ondanks posteracties beperkt gebleven.

Een column van Willem Dekker

Des te vervelender vind ik het dat Nick, een van mijn oude vrienden, geen gebruik heeft gemaakt van mijn hulp. Nick is een intelligente kerel die goed voor zichzelf op kan komen. Eigenlijk had hij jaren geleden al een hoortoestel nodig en daar hebben we het in het verleden regelmatig over gehad. Nick stapt uiteindelijk – na lang aandringen van zijn vrouw - naar een bekende en gespecialiseerde audicien, waar hij voor zijn gevoel goed en vriendelijk wordt geholpen. De stortvloed van informatie verwerkt hij moeiteloos.

De eerste proefperiode met toestellen van het ‘huismerk’ van de audicien lopen uit op een teleurstelling. Ook de tweede proefperiode met – volgens de audicien – bijzonder goede hoortoestellen leidt niet tot het gewenste resultaat. Volgens de audicien kan Nick met toestellen uit de database, die dus voor gedeeltelijke vergoeding in aanmerking komen, onvoldoende worden geholpen.

Dat is ook het moment waarop de audicien Nick een proefperiode aanbiedt met een setje buitencategorie toestellen. Overigens ook toestellen van het huismerk en volgens de audicien categorie negen toestellen (vreemd, want boven categorie vijf wordt alles voor de consument bestempeld als buitencategorie). Onmiddellijk zegt de audicien erbij dat deze toestellen niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit is – zoals ervaren hoortoestel gebruikers weten - feitelijk onjuist. Na twee onsuccesvolle proefperiodes, kan een aanvullende zorgaanvraag worden ingediend en met een positief advies van een audiologisch centrum kunnen buitencategorie toestellen ook voor een 75% vergoeding in aanmerking komen. De audicien heeft hem hier niet op gewezen. Nick is ook met zijn nieuwe buitencategorie toestellen niet helemaal tevreden, maar besluit ze toch maar aan te schaffen en de € 4.100,- uit eigen zak te betalen. ‘Beter wordt het toch niet’, denkt hij.

We komen elkaar na lange tijd weer eens tegen en ik zie dat hij hoortoestellen draagt. Hij vertelt me bovenstaande verhaal en verneemt mijn reactie. Hij voelt zich ronduit belazerd. Het resultaat van de dure toestellen is niet bevredigend. Maar erger vindt hij nog dat die ‘betrouwbare’ audicien hem informatie heeft onthouden, waarop hij gewoon recht heeft. Nick is teleurgesteld en besluit – nadat hij meer informatie heeft ingewonnen – naar de audicien terug te gaan. Hij zegt wat hem dwarszit en vraagt om een oplossing. Hij weet dat hij een klacht kan indienen bij de StAr. De audicien regelt zijn hoortoestellen opnieuw in en komt met een heel verhaal over de proefperiodes. Hij geeft ook aan dat de kans op vergoeding van een buitencategorie toestel voor zijn gehoorverlies geen kans had op een vergoeding. Dat kan het oordeel van de audicien wel zijn, maar waar het om gaat is dat hij Nick niet heeft gewezen op de mogelijkheid van een extra aanvullende zorgaanvraag. Hij had immers twee proefperiodes zonder bevredigend resultaat doorlopen. Op zijn minst vind ik de handelwijze van de audicien ver onder de maat. Een audicien is een zorgverlener. Zijn cliënten netjes en volledig informeren hoort daarbij. Als de procedure te complex of te duur is, moet hij dat in de keten kenbaar maken, maar niet zijn ‘winst’ pakken over de ruggen van de slechthorenden.

Dit zijn gevallen waarin een hoormaatje zijn waarde kan bewijzen. Des te vervelender dat mijn vriend mij pas zo laat heeft geïnformeerd. Hij dacht voldoende informatie te hebben aan de informatie op onze website, maar zegt hij: “Op het pamflet ‘een hoortoestel in vijf stappen’, wordt ook niet gesproken over de procedure en vergoeding van buitencategorie toestellen.”

Lees ook:

Publicatiedatum: 20 maart 2023