Gezocht: ervaren hoortoestelgebruikers

Meestal sluipt gehoorverlies langzaam je leven in. Het valt eerst niet op dat je zingende vogels en ritselen van de krant niet meer hoort. Pas als een gesprek voeren veel moeite kost, ontdek je dat horen een probleem is. En áls je dan voor een hoortoestel gaat, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ben jij inmiddels een ervaren hoortoestelgebruiker en wil jij je ervaring delen met beginnend slechthorenden? Dan zijn wij op zoek naar jou! Het uitgangspunt hierbij is dat je iemand in je eigen omgeving op weg zou kunnen helpen? Dan kunnen wij jou daarbij ondersteunen.

Zijn er bijvoorbeeld buren, vrienden, collega's of familieleden van wie je vermoedt dat ze minder goed horen? Zetten ze de televisie hard? Vermijden ze etentjes of sociale contacten? Kortom, zijn er mensen die je kent die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken als het gaat om beter horen? Dan helpen wij jou graag verder. 

Nelly (70):

Het is heel gek eigenlijk dat het toch nog een tijd duurde voordat ik die hoortest deed. Je weet dat je naar die audicien moet, maar uitstellen kan toch zo een paar jaar duren. Als ik toen wist wat een gehoorapparaat betekent voor mijn dagelijks leven dan had ik het veel eerder gedaan.

500.000 mensen wachten met aanschaf hoortoestel

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen zo slechthorend dat ze een hoortoestel nodig hebben. Maar slechts 800.000 mensen dragen er ook echt één. Dit betekent dat zo’n half miljoen mensen aarzelen: zij erkennen nog niet dat ze gehoorverlies hebben en wachten gemiddeld 7 tot 10 jaar met de aanschaf van een hoortoestel. Met grote gevolgen; denk aan vermoeidheid en concentratieverlies en daardoor uitval uit werk, onveiligheid in het verkeer, niet mee kunnen doen in de samenleving en gevoelens van eenzaamheid en frustratie.

Hoe kan je helpen?

Wie slechthorend is, goed voorbereid de stap naar de audicien heeft gezet en nu positieve ervaring heeft met een hoortoestel kan anderen helpen. Hoe? Door de eigen kennis en ervaring in te zetten voor mensen uit de eigen omgeving die nog niet zo ver zijn. Als buddy of sparringpartner van iemand in je omgeving help je bij de voorbereiding op het eerste bezoek aan de audicien, je deelt je eigen kennis en ervaring en als dat nodig is kan je meegaan naar de audicien: twee horen tenslotte meer dan één.

Wij ondersteunen jou

Hoormij∙NVVS ondersteunt jou hierbij. Denk aan betrouwbare informatie, het verstrekken van een checklist met zaken waar je (extra) op moet letten en do’s en don’ts. Ieder mens is anders. Dus ook de vragen en antwoorden verschillen per persoon. Het begint met luisteren. Oplossingen kunnen variëren van het advies voor een gratis hoortest, het voorbereiden van vragen voor een bezoek aan de audicien of meegaan en begeleiden in een gesprek. Zo zetten we ons gezamenlijk in voor de behandeling van onbehandeld gehoorverlies. En kunnen meer mensen mee blijven doen in de samenleving.

Meer informatie en aanmelden

Wil je zelf een steentje bijdragen? Je bent van harte welkom. Stuur dan een berichtje naar info@stichtinghoormij.nl. Wij voorzien je van informatie en voorlichtingsmateriaal. We zien je reactie graag tegemoet.

Lees ook:

Publicatiedatum: 03 april 2023