Hoe de aandacht voor tinnitus ineens vleugels kreeg

Tinnitus, gehoorverlies en te harde muziek. Is er in Nederland nog iemand die daar niet over heeft gehoord het afgelopen half jaar? Want waar we bij Hoormij∙NVVS altijd al aandacht voor vragen, kreeg vanaf augustus 2022 opeens vleugels, en hoe! Wil Verschoor - directeur van onze patiëntenorganisatie - vertelt in deze column hoe dat ging.

Het begint met een voorpagina artikel in het AD, eind augustus, en diezelfde dag nog hebben we diverse journalisten aan de lijn voor meer informatie of een interview. De rest is history, zullen we maar zeggen. In landelijke en regionale dagbladen, op de radio, in talkshows en actualiteitenprogramma’s, via social media en in de vele vakbladen: overal gaat het over gehoorverlies en tinnitus - vooral bij jongeren - door te harde muziek bij festivals, evenementen en via earpods. De Gezondheidsraad brengt advies uit aan de staatssecretaris en de Tweede Kamer debatteert er over. Ook dat levert weer media aandacht op.

Zoveel mensen staan op

We zijn blij met de reuring. Aandacht vragen voor het thema is één van de taken van Hoormij∙NVVS en ook al hebben we over belangstelling van de media nooit te klagen, dit slaat werkelijk alles. Mooi om te zien is ook dat er mensen opstaan die hun verhaal in de media vakkundig en met verve brengen: audiologen, KNO-artsen, belangenbehartigers, muzikanten, artiesten, journalisten en ‘gewone’ ervaringsdeskundigen.

Kritiek

Tegengeluiden zijn er natuurlijk ook. Vanuit de evenementenbranche (‘zo draai je de sector de nek om’) en ook vanuit de hoorsector zelf: dat de berichtgeving ongenuanceerd is, want tinnitus en gehoorverlies hebben ook andere oorzaken, dat mogelijke oplossingen niet wetenschappelijk bewezen zijn of dat we niet de juiste woorden hanteren. Of je het daar nu mee eens bent of niet: ik vind dat we als sector vooral blij moeten zijn met de aandacht en de beweging die er nu is.

100plus decibellen

Lost al deze aandacht het probleem op? Was het maar zo. Midden in de hausse aan media aandacht heb ik een feestje en raak ik toevallig in gesprek met de DJ. Of hij oordoppen draagt? Hij kijkt me verstoord aan: "Nee, natuurlijk niet. Ik moet toch horen wat de mensen op de dansvloer horen." Heeft hij dan geen last van zijn gehoor of van een piep? "Nee hoor, gaat al jaren goed." En weg is ie weer, naar zijn honderd-plus decibellen.

Er blijft nog genoeg werk aan de winkel.

Wil Verschoor
Directeur Hoormij∙NVVS

Lees ook:

Publicatiedatum: 01 februari 2023